Fredrik Reinfeldt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt World Economic Forum 2013 crop.jpg
Geboren 4 augustus 1965
Haninge
Politieke partij Gematigde Partij
Partner Filippa Reinfeldt
Beroep Econoom, politicus
Handtekening Handtekening
32e premier van Zweden
Aangetreden 6 oktober 2006
Einde termijn 3 oktober 2014
Monarch Karel XVI Gustaaf
Vicepremier(s) Maud Olofsson
Jan Björklund
Voorganger Göran Persson
Opvolger Stefan Löfven
Vlag van Europa Voorzitter van de Europese Raad
Aangetreden 1 juli 2009
Einde termijn 30 november 2009
Premier José Manuel Barroso
(als Voorzitter van de Europese Commissie)
Voorganger Vlag van Tsjechië Jan Fischer
Opvolger Vlag van Europa Herman Van Rompuy
(als permanente voorzitter)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Fredrik Reinfeldt (Haninge, 4 augustus 1965) is een Zweedse politicus. Sinds 2003 is hij leider van de liberaal-conservatieve Gematigde Partij (Moderata samlingspartiet). Hij was van 2006 tot 2014 de premier van Zweden.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde Handelswetenschappen aan de business school van Stockholm University. Sinds 1991 is hij lid van het Zweedse parlement. Na de verkiezingsnederlaag in 1994 van de centrum-rechtse regering, stelde Reinfeldt zich kritisch op tegenover partijleider Carl Bildt, wat leidde tot een isolatie binnen de partij. Na een nieuwe leider in 1999 en de dramatische verkiezingsnederlaag in 2002 kreeg Reinfeldt weer invloed binnen de partij.
Op 25 oktober 2003 werd hij gekozen als de nieuwe leider van de Gematigde Partij, als opvolger van Bo Lundgren. Onder Reinfeldts leiderschap is de Gematigde Partij meer naar het centrum verschoven, en noemt de partij zichzelf Nieuwe Gematigden.

Reinfeldt ging de parlementsverkiezingen van 2006 in als leider van de Alliantie voor Zweden (bestaande uit vier centrum-rechtse partijen: de Gematigde Partij, de Centrumpartij, de Liberale Volkspartij en de Christendemocraten). Op 17 september 2006 won Reinfeldts alliantie deze verkiezingen. Dit is opmerkelijk want de sociaaldemocraten van oud-premier Göran Persson hebben sinds 1932 op twee na alle verkiezingen gewonnen.

Op 6 oktober presenteerde Reinfeldt zijn nieuwe regering. Met de leeftijd van 41 jaar in 2006 was hij de op twee na jongste persoon die premier van Zweden werd.

Buitenlands beleid[bewerken | brontekst bewerken]

Als een van Europa's nieuwe conservatieve leiders wordt Reinfeldt gezien als een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten. Zijn partij is lid van de conservatieve International Democrat Union, evenals de Republikeinse Partij uit de Verenigde Staten en de Conservative Party uit het Verenigd Koninkrijk, alhoewel de Gematigde Partij een wat liberaler beleid heeft dan deze twee partijen. Gedurende de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 was Reinfeldt in de Verenigde Staten, om campagne te voeren voor George W. Bush. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 steunde Reinfeldt Bush opnieuw. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 steunde Reinfeldt Barack Obama.

De Gematigde Partij heeft een sterk pro-EU beleid, zoals de steun voor de invoering van de Euro, en het toetreden van Zweden tot de NAVO. Reinfeldt was verder tegen een tijdschema voor de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Irak, want volgens hem zou de Iraakse regering hierover het laatste woord moeten hebben.

In 2007 bracht Reinfeldt een bezoek aan de Verenigde Staten, waar hij onder andere president George W. Bush, de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon ontmoette. Dit was voor Reinfeldt het eerste bezoek aan de Verenigde Staten. Tijdens zijn bezoek aan Bush kwamen onderwerpen als klimaatverandering en vrije handel aan de orde.

Publieke opinie[bewerken | brontekst bewerken]

Reinfeldt wordt weleens vergeleken met David Cameron, aangezien hij ook een rechtse partij deed opschuiven naar het centrum. Ook wordt hij vergeleken met Bill Clinton, en diens vrouw met Hillary Clinton. Hij wordt gezien als een communitarist.[bron?] Volgens een onderzoek van een Zweedse peilingsinstituut was Reinfeldt in 2006 de "meest gewilde man van Zweden".[bron?] De populariteit van Reinfeldt bereikte in december 2006 een hoogtepunt: 57% van de Zweden vond dat Reinfeldt zijn werk goed deed. In november 2008 was dit percentage gedaald naar 49%, tegenover 34% voor oppositieleidster Mona Sahlin.[bron?]

Reinfeldt staat bekend als een beheerst en harmonieus persoon die zelden zijn emoties toont in de media, in tegenstelling tot zijn voorganger Bo Lundgren. De premier wordt omschreven als "een heer, peinzend en een goede luisteraar". Zijn "coole, soft-sprekende benadering" wordt door vele Zweden erg gewaardeerd.[bron?]

Afgezien van de persoonlijke opiniepeilingen is de tevredenheid van de regering-Reinfeldt onder de Zweedse bevolking 55% in december 2008, het hoogste percentage voor enig Zweeds kabinet sinds oktober 2003. Daar staat tegenover dat de steun voor een Sociaaldemocratische regering rond de 34% was; een daling van twee procent sinds november 2008.

Voorganger:
Göran Persson
Premier van Zweden
2006-2014
Opvolger:
Stefan Löfven
Zie de categorie Fredrik Reinfeldt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.