Free Press Unlimited

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Free Press Unlimited
Geschiedenis
Opgericht 28 april 2011
Structuur
Werkgebied Wereldwijd
Plaats Amsterdam, Vlag van Nederland Nederland
Doel Ontwikkeling van onafhankelijke media in conflictgebieden en repressieve landen
Motto People deserve to know
Media
Website www.freepressunlimited.org/home

Free Press Unlimited is een niet-gouvernementele organisatie uit Nederland. De organisatie is 28 april 2011 ontstaan uit een fusie tussen Free Voice en Press Now. Op 1 juni 2011 voegde de afdeling Internationale Projecten van de RNTC zich bij deze nieuwe organisatie. Free Press Unlimited is gecertificeerd door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en heeft het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Free Press Unlimited werkt aan de ontwikkeling van onafhankelijke media in landen waar geen (volledige) persvrijheid is. Dit gebeurt in samenwerking met lokale partners. Bestaande onafhankelijke media, instituties en journalistieke opleidingen worden gesteund, of nieuwe worden opgezet. De steun bestaat voornamelijk uit het geven van trainingen op journalistiek, management en technisch gebied. Daarnaast wordt in sommige gevallen technische apparatuur geleverd. Doel is burgers van het betreffende land toegang tot informatie te geven, zodat zij geïnformeerd zelfstandig beslissingen kunnen nemen. De organisatie werkt wereldwijd in veertig landen.

Na het opnieuw aan de macht komen van de Taliban in Afghanistan in augustus 2021 beijverde Free Press Unlimited zich ion samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om de Nederlandse overheid ervan te overtuigen Afghanen die in de periode 2001-2021 met Nederlandse media hebben samengewerkt naar Nederland te halen. Met de opkomst van de Taliban zouden zij en hun gezinnen groot gevaar lopen. [1]

De gefuseerde organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Free Voice was een mediaorganisatie die in 1986 was opgericht. De organisatie zette zich in voor persvrijheid en vrije informatievoorziening in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Press Now was een Nederlandse stichting die in 1993 werd opgericht door een aantal journalisten, politici en andere betrokkenen, gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie. Press Now ondersteunde onafhankelijke media in conflictgebieden en transitielanden; zij begon haar werkzaamheden in het uit elkaar vallende Joegoslavië. RNTC Internationale Projecten bood media training en cursussen journalistiek aan, aan internationale studenten, veelal uit ontwikkelingslanden. RNTC Internationale Projecten was verbonden aan Radio Nederland Wereldomroep.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]