Freebird Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Freebird Airlines
IATA

FH

ICAO

FHY

Roepletters

Free Bird

Freebird A320 TC-FBE.jpg
Opgericht 2000
Eerste vlucht 2001
Hubs Luchthaven Brussel, Luchthaven Antalya, Luchthaven Dalaman
Vloot 8 vliegtuigen
Moederbedrijf Gozen Air Services
Hoofdkantoor Antalya, Turkije
Website http://www.freebirdairlines.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Freebird Airlines (Turks: Hürkuş Havayolu Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. / Freebird Havayolları) is een Turkse luchtvaartmaatschappij met haar zetel in Istanboel. Het is een chartermaatschappij die op veel bestemmingen in Europa vliegt. De thuisbasis van Freebird Airlines is Luchthaven Atatürk International, en daarnaast maakt men gebruik van haar hubs Luchthaven Antalya en Luchthaven Dalaman.

Geschiedenis[bewerken]

De maatschappij werd in juni 2000 opgericht, en begon in 2001 met vliegen, gebruik makend van drie Mc Donnell Douglas MD-83 vliegtuigen. Binnenlandse vluchten begonnen in 2004. De maatschappij is volledig in handen van Gozen Air Services.

Sinds 2007 voert Freebird Airlines het merendeel van de TUI fly België-vluchten naar Turkije uit met haar Airbus A320's en voor de uitfasering van de A321's.

Vloot[bewerken]

  • 8 Airbus A320-200 TC-FBR TC-FBH TC-FBV TC-FBO TC-FHE TC-FHC TC-FHB TC-FHY

De gemiddelde vlootleeftijd bedroeg in maart 2013 ongeveer 8 jaar.[1]

Klanten[bewerken]

De Belgische tak van het TUI reisconcern neemt sinds enkele jaren diverse chartervluchten bij Freebird Airlines af op routes vanaf Brussel Internationaal Luchthaven, Luchthaven Luik en Luchthaven Oostende naar bestemmingen in Turkije. Deze werden tot eind 2014 uitgevoerd met de Airbus 321 toestellen. Sinds 2015 is men overgestapt naar de Airbus 320 toestellen.

Externe link[bewerken]