Freemium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Freemium is een bedrijfsmodel waarbij een product of dienst (meestal een digitaal product zoals software zoals een computerspel of een webdienst) gratis wordt aangeboden, maar men geld vraagt voor geavanceerde gebruiksmogelijkheden, functionaliteit, of virtuele goederen. Het woord "freemium" is een porte-manteauwoord van de twee aspecten van het verdienmodel: "free" (gratis) en "premium" (hoogwaardig).

Voorbeelden[bewerken]

  • Beperken van functionaliteiten (bijvoorbeeld een lichte versie van een programma of bijvoorbeeld bij Skype het ontnemen van de mogelijkheid om groepsgesprekken te verrichten).
  • Opslag beperken (bijvoorbeeld bij Microsoft OneDrive, door de opslag te beperken tot 7 GB).
  • Plaats van gebruik beperken (bijvoorbeeld alleen te gebruiken in uw thuisnetwerk).
  • Alleen bruikbaar maken voor specifieke groepen.
  • Ondersteuning beperken (bijvoorbeeld dat alleen de mensen die hebben betaald voor de dienst of het product volledige ondersteuning krijgen).
  • Tijd van gebruik inkorten (bijvoorbeeld bij Spotify, waar de gebruiker tussen een aantal muziekjes door reclame hoort).

Kritiek[bewerken]

Vooral spelers van computerspelletjes hebben kritiek op het gebruik van freemium. Zij noemen freemium spottend Pay2Win. De term Pay2Win is ontstaan uit het idee dat de meeste spellen spelers voordeel geven in ruil voor een betaling. Een voorbeeld hiervan is de app Smurfs' Village, waar de spelers met echt geld virtuele smurfbessen kunnen kopen om de acties van de personages te kunnen versnellen, of speciale gebouwen kunnen kopen. Ouders hebben kritiek op het gebruik van freemium in programma's die specifiek voor kinderen bedoeld zijn. Ouders zijn van mening dat het aankopen in applicaties te gemakkelijk gaat en niet goed beveiligd is.