Freeride

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een afdalende freerider met sneeuwschoenen en stokken in zijn rugzak

Freeride is een variatie op het traditionele off-piste skiën en snowboarden en toerskiën. Bij het freeriden staat het zelf vinden en rijden van lijnen centraal. De rijd(st)er heeft de vrijheid en kan naar gelang zijn of haar niveau afdalen. Lijnkeuze, geaccepteerd risico en aangepaste snelheid zijn een aantal facetten waarmee een afdaling gekozen en beoordeeld kan worden.

De ideale freeride hang heeft een uitdagende hellingshoek met een aantal cliffs om te springen, een smal doorgang couloirs en andere terreinvormen die de rijder uitdagen creatief te zijn. Vaak is de start van de afdaling te bereiken vanuit de lift en een kleine klim hike of met bijvoorbeeld een helikopter.

Freeriden is geen trend maar bestaat al zolang skiën bestaat. Vroeger waren er immers geen pistes en liften. De huidige materialen maken het off-piste, poederen en freeriden een stuk toegankelijker waardoor het aantal beoefenaars van de sport enorm toeneemt. Dit zorgt automatisch dat fabrikanten meer ontwikkelen en daardoor de sport meer en meer pushen.

Freeriden is niet hetzelfde als freestyle; Dit speelt zich voornamelijk af in het park waarbij slopestyle en pipe de twee belangrijkste disciplines zijn. Freeski is een combinatie van freeride en freestyle. Hier wordt het rijden van lijnen en het maken van sprongen met rotaties gekoppeld.

Sneeuwschoenen, hikingrugzak, telescoopstok

Uitrusting[bewerken]

Tot de uitrusting behoort allereerst een rugzak waar eventueel het board of de ski's stevig aan kan worden vastgebonden. Ook telescopische skistokken zijn handig wanneer de freerider de berg opgaat. Vooral voor de snowboarder is het van belang dat deze skistokken bestaan uit twee of drie delen, zodat ze zo klein gemaakt kunnen worden dat ze, eenmaal ingepakt, geen belemmering vormen tijdens de afdaling.

Voor korte afstanden kan het board of ski's op de rugzak gedragen worden, maar voor langere afstanden wordt een meer geavanceerde uitrusting aangeraden.

Voor langere afstanden gebruiken freerideskiërs vaak toerski's met stijgvellen. Snowboarders gebruiken tegenwoordig steeds meer een splitboard. Dit is een snowboard wat je in de lengte kan splitsen en kan ombouwen tot twee 'tourski's'. Om niet constant weg te zakken in de sneeuw worden sneeuwschoenen eveneens aangeraden. Dit zijn brede en lange loopijzers die, net zoals softbindingen, om de softboot moeten worden vastgemaakt. De loopijzers zijn door middel van een stevige scharnier verbonden met de voorkant van de zool.

Veel hellingen bevinden zich op ten minste anderhalve kilometer boven zeeniveau, waardoor het beklimmen zwaar kan zijn als gevolg van het lage zuurstofgehalte in de bergen en de vermoeiende werking van het lopen in de sneeuw. Een goede conditie, water en voedzaam eten is dan ook essentieel voor een langere hikingtocht. Ook is het in sommige landen of regio's verplicht een lawinepieper, een sneeuwschep en lawinesondes mee te nemen. Daarnaast is kennis van weer, sneeuw en lawines erg belangrijk. Beschik je niet over deze ervaring dan kun je een berggids inhuren.

Gevaren[bewerken]

Uitrusting[bewerken]

Freeride-gebieden[bewerken]

Freeride sporen inArlberg, Oostenrijk

Door de toenemende populariteit van het freeriden hebben de laatste jaren enkele wintersportgebieden deze doelgroep actief geworven door zich als freeride-centra uit te dragen. In de Alpen behoren Chamonix en La Grave in Frankrijk, Alagna Valsesia in Italië, Zermatt, Andermatt en Engelberg in Zwitserland, Arlberg, Kitzsteinhorn en Dachstein/Krippenstein in Oostenrijk, net als Mittenwald (Dammkar) in Duitsland tot de freeride-centra.

Een van de bekendste freeride afdaling buiten de gezekerde skigebieden die door middel van een skilift te bereiken is de Vallée Blanche bij Chamonix in Frankrijk. Dit is een serieuze afdaling die voor onervaren alpinisten met een berggids ondernomen dient te worden.

De beste sporters in deze discipline nemen het sinds 2008 tegen elkaar op in de Freeride World Tour.

NK freeride[bewerken]

Sinds 2014 heeft Nederland een officieel Nederlands Kampioenschap in freeriden, het NK freeride. Georganiseerd in het freeride walhalla Tignes (FR). Het NK kent ieder jaar zo'n 80 deelnemers verdeeld over twee categorieën: Ski en snowboard die weer verdeeld zijn over man en vrouw. De run wordt met het blote oog en/of per verrekijker beoordeeld door een 3-ledige jury, die zich onderaan de helling bevindt. Ieder jurylid geeft de run een beoordeling tussen 0 en 100 punten. Het gemiddelde van de drie juryleden bepaalt de score. Het NK freeride is onderdeel van de Dutch Freeride Week. Dit is een week die volledig in het teken staat van het freeriden en bedoeld om de sport toegankelijker, groter en veiliger te maken.