Freesia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Freesia
Freesia refracta
Freesia refracta
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Iridaceae (Lissenfamilie)
Geslacht
Freesia
Eckl. ex Klatt (1866)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Freesia is een geslacht uit de lissenfamilie. Het is vernoemd naar de botanicus Friedrich Freese (1794-1878). In niet-specialistische Nederlandstalige teksten wordt doorgaans de vorm fresia gebruikt om de bloem aan te duiden.

De Freesia is gevonden in Zuid-Afrika. De plant is vernoemd naar de Duitse arts Fr. Freese, een studiegenoot van de ontdekker van de plant, Chr. Fr. Echlon (1795-1868). Echlon verzamelde veel planten in de Kaapkolonie.

'Kaaps lelietje der dalen' werd ook wel als naam voor de Freesia gebruikt. Deze naam is echter niet in zwang geraakt, maar geeft wel aan waar de oorspronkelijke soorten zijn gevonden.

Er bestaan verschillende soorten Freesia. Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkelbloemig, semi-dubbelbloemig en dubbelbloemig. De meest bekende zijn:

  • Freesia alba
  • Freesia laxa
  • Freesia refracta

In Nederland worden door ongeveer 80 kwekers rond de 300 miljoen stelen per jaar gekweekt. Nederlandse kwekers leveren 97% van de wereldhandel. De productie van bloemen is constant verdeeld over het jaar. Freesia is bij de consument in West-Europa vooral een bloem die veel gebruikt wordt in bruidsboeketten.[1]

Noot[bewerken]

  1. Bloemenkrant, uitgeverij Verhagen, week 12-2015, zie ook http://issuu.com/twovisions/docs/bk_week_12_15?e=1360358/11894263