Freesia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freesia
Freesia refracta
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Iridaceae (Lissenfamilie)
Onderfamilie:Ixioideae
Geslacht
Freesia
Eckl. ex Klatt (1866)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Freesia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Freesia is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae). Het is vernoemd naar de botanicus Friedrich Freese (1794-1878). In niet-specialistische Nederlandstalige teksten wordt doorgaans de vorm fresia gebruikt om de bloem aan te duiden.

De soorten uit het geslacht komen voor in Afrika, van Kenia tot in Zuid-Afrika.[1] De plant is vernoemd naar de Duitse arts Fr. Freese, een studiegenoot van de ontdekker van de plant, Chr. Fr. Echlon (1795-1868). Echlon verzamelde veel planten in de Kaapkolonie.

'Kaaps lelietje der dalen' werd ook wel als naam voor de Freesia gebruikt. Deze naam is echter niet in zwang geraakt, maar geeft wel aan waar de oorspronkelijke soorten zijn gevonden.

Er bestaan verschillende soorten Freesia. Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkelbloemig, semi-dubbelbloemig en dubbelbloemig. De meest bekende zijn:

  • Freesia alba
  • Freesia laxa
  • Freesia refracta

In Nederland worden door ongeveer 80 kwekers rond de 300 miljoen stelen per jaar gekweekt. Nederlandse kwekers leveren 97% van de wereldhandel. De productie van bloemen is constant verdeeld over het jaar. Freesia is bij de consument in West-Europa vooral een bloem die veel gebruikt wordt in bruidsboeketten.[2]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Freesia Eckl. ex Klatt Kew Royal Botanic Gardens
  2. Bloemenkrant, uitgeverij Verhagen, week 12-2015, zie ook http://issuu.com/twovisions/docs/bk_week_12_15?e=1360358/11894263
Zie de categorie Freesia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.