Frick Collection

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Frick Collection is de kunstverzameling van de Amerikaanse staalmagnaat en mecenas Henry Clay Frick (1849-1919). Zij is ondergebracht in een museum gelegen aan het Central Park in New York.

Huisvesting van de collectie[bewerken]

Frick Collection, New York

Als voorbeeld voor de "Frick collection" stond de kunstverzameling van de Markies van Hertford die zijn woonhuis in Londen met zijn kunstcollectie omvormde tot een toegankelijk museum, de Wallace Collection. Henry Clay Frick bezocht deze Londense collectie in 1880 en was verrukt door de intieme presentatie der kunstwerken.

De staalmagnaat Frick had een vermogen opgebouwd via een door hem ontwikkeld procedé om steenkool om te vormen tot cokes. Voor de opkomende Pittsburghse staalindustrie werd hij een onmisbare toeleverancier. Hij fuseerde later met het imperium van Andrew Carnegie. Pas in 1905 verhuisde Frick naar New York om er zijn laatste levensjaren door te brengen. Hij gaf de architecten John Carrère en Thomas Hastings in 1913 de opdracht een villa te bouwen aan het New Yorkse Central Park. Op de hoek van de Fifth Avenue en de zeventigste straat verrees in de jaren 1913-1914 voor vijf miljoen dollar een residentie voor Henry Clay Frick en zijn vrouw Adelaide. In deze fraaie stadsresidentie bracht Frick zijn alsmaar groeiende kunstverzameling onder. Het aankopen van Europese beeldende kunst werd vergemakkelijkt door de aanscherping van het Engels erfrecht. De oude Engelse adel met van alouds uitgelezen kunstverzamelingen werd gedwongen door de stijgende successierechten hun kunst te gelde te maken aan koopgrage Amerikaanse gegadigden. Op die wijze verwierf Frick een zelfportret van Rembrandt uit 1658 uit de verzameling van de Earl of Ilchester in Dorset. Fricks collectie weerspiegelt zijn voorkeur voor portretten en landschappen.

Na de dood van Frick in 1919 kwam het woonhuis en de collectie in een stichting terecht. Zijn vrouw bewoonde het huis tot aan haar dood in 1931. Daarna werd de residentie omgebouwd tot permanente tentoonstellingsruimte van de collectie. Daartoe werden twee bijkomende zalen, een concertruimte en een voordrachtszaal met atrium bijgebouwd. In 1935 opende de "Frick Collection" de deuren voor het publiek. Frick doneerde bij leven aan de stichting vijftien miljoen dollar om het voortbestaan van de collectie te verzekeren.

Bij de 131 door Frick aangekochte schilderijen voegde de stichting later nog een 75 werken op aansturen van zijn dochter Helen. In 1977 voorzag de stichting in twee tentoonstellingsruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen. De totale collectie, bestaande uit 1.100 kwalitatief hoogstaande kunstwerken uit de renaissance tot eind 19e eeuw, is er in zestien zalen te bezichtigen. De verzameling wordt nog steeds getoond volgens Fricks oorspronkelijk concept. Frick bepaalde bij testament dat het door hem aangekochte deel van de collectie nimmer het land mocht verlaten.

Het initiatief van Henry Clay Frick vond daarna navolging in de Verenigde Staten. Zo ontstond het Kimbell Art Museum in het Texaanse Fort Worth en Andrew Mellon stichtte zijn kunstverzameling en financierde de bouw van de National Gallery in Washington D.C..

De schilderijenverzameling Frick[bewerken]

De kunstverzameling Frick bevat sommige welbekende schilderkunstige meesterwerken van Europese kunstenaars.

De Italiaanse renaissance wordt er door kunstenaars als Giovanni Bellini, Gentile Bellini, Agnolo Bronzino, Cimabue, Duccio di Buoninsegna, Gentile da Fabriano, Fra Filippo Lippi, Piero della Francesca, Titiaan en Paolo Veronese vertegenwoordigd. Verder nog door werken van Giovanni Battista Tiepolo en Francesco Guardi.

Van de Engelse schilderkunst van de 18e eeuw zijn er zeven werken van Thomas Gainsborough voorhanden. Verder nog werk van John Constable, Francis Cotes, William Hogarth, John Hoppner, Thomas Lawrence, Henry Raeburn, Joshua Reynolds, George Romney en William Turner.

De schilderkunst van Hollands Gouden Eeuw is vertegenwoordigd door drie werken van Johannes Vermeer, belangrijke werken van Rembrandt van Rijn. Verder nog schilderijen van Gerard ter Borch, Jan van de Capelle, Aelbert Cuyp, Frans Hals, Jan van der Heyden, Meindert Hobbema, Gabriel Metsu, Jacob van Ruisdael, Salomon van Ruysdael, Isaac van Ostade en Philips Wouwerman.

Daarenboven toont de Frick Collection werk van de Vlaamse meesters als Pieter Bruegel de Oude, Gerard David, Hans Memling, Peter Paul Rubens, Jan van Eyck en Antoon van Dyck. Van deze laatste zijn er acht werken in de collectie voorhanden.

Enkele Spaanse meesters zoals Francisco de Goya, El Greco en Diego Velázquez en Duitse kunst van Konrad Witz en Hans Holbein de Jonge zijn aanwezig.

Het zwaartepunt van de collectie ligt bij de Franse schilderkunst zoal François Boucher en Jean-Honoré Fragonard. Verder nog werk van Jean-Baptiste Pater, Jean-Marc Nattier, Jean-Antoine Watteau, Claude Lorrain, Jean-Baptiste Greuze, Chardin en Jacques-Louis David.

De 19e eeuw is vertegenwoordigd door Camille Corot, Charles-François Daubigny, Jean Auguste Dominique Ingres, Edgar Degas, Jules Dupré, Jacob Maris, Anton Mauve, Édouard Manet, Jean-François Millet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Théodore Rousseau en Constant Troyon.

Amerikaanse kunst is vertegenwoordigd door Gilbert Stuart met een portret van George Washington en enkele werken van James McNeill Whistler.

Buiten al dit picturaal werk bevat de Frick Collectie beeldhouwwerk, zilverwerk, waardevolle tapijten, Chinees porselein, email uit Limoges en 18e-eeuwse Frans meubilair. Sinds Fricks dood in 1919 werd de collectie met een derde van het aantal uitgebreid door zijn dochter Helen. De Frick stichting beheert ook de Frick Art Reference Library.

Tentoongestelde werken[bewerken]

Ontsluiting van de collectie[bewerken]

Naast het tentoonstellen van de collectie in New York wordt de collectie ook ontsloten via tijdelijke tentoonstellingen en bruiklenen. In het voorjaar 2015 toonde het Mauritshuis in Den Haag een veertigtal kunstwerken uit de later aan de verzameling toegevoegde werken van de Frickcollectie.

Wetenswaardig[bewerken]

In 2018 zal het museum starten met een reeks Frick Diptychs. Dit staat voor literaire teksten bij werken uit de verzameling door bekende kunstenaar. Men start met een tekst rond een portret van Thomas More door Hilary Mantel. Verder komen aan bod: de cineast James Ivory over een werk van Johannes Vermeer en keramist Edmund de Waal over achttiende-eeuwse Franse kandelaars.

Externe link[bewerken]

Website Frick Collection