Friedrich Gustav Piffl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Friedrich Gustav kardinaal Piffl
Friedrich Gustav Piffl
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een kardinaal
Rang kardinaal-priester
Aartsbisdom Wenen
Titelkerk S. Marco
Creatie
Gecreëerd door Pius X
Consistorie 25 mei 1914
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Friedrich Gustav Piffl (Landskron, 15 oktober 1864Wenen, 21 april 1932) was een Oostenrijk-Hongaars geestelijke en kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Piffl was de zoon van een boekhandelaar. Na zijn middelbare school deed hij eerst dienst in het Oostenrijkse leger. Hij studeerde vervolgens aan het Duits College van Santa Maria in Camposanto in Rome. Hij trad in 1883 toe tot de orde der Augustijnen in Klosterneuburg en studeerde vervolgens nog filosofie aan de Universiteit van Wenen.

Piffl werd op 8 januari 1888 priester gewijd. Hij werkte vervolgens als pastoor in Wenen en werd daarna achtereenvolgens prior en provoost van het klooster in Klosterneuburg.

Paus Pius X benoemde hem in 1913 tot aartsbisschop van Wenen. Tijdens het consistorie van 25 mei 1914 creëerde Pius hem kardinaal. Hij kreeg de San Marco als titelkerk. Hij nam deel aan het conclaaf van 1914 dat leidde tot de verkiezing van paus Benedictus XV en dat van 1922, dat leidde tot de verkiezing van paus Pius XI. De kardinaal wijdde zich met overgave aan de liefdadigheid en was de sturende kracht achter de Katholieke Actie in Oostenrijk.[1]

Hij werd begraven in de crypte van de Stephansdom.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]