Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (Hamm, 3 mei 1818 - Heddesdorf, 11 mei 1888) was een Duitse coöperatieve leider en burgemeester.

Biografie[bewerken]

Gedurende zijn leven is hij burgemeester geweest van een aantal plaatsen. Van 1845 tot 1848 was hij burgemeester van Weyerbusch/Westerwald; vanaf 1848 was hij burgemeester van Flammersfeld/Westerwald; en ten slotte was hij burgemeester van Heddesdorf in de periode 1852 - 1865.

Werk[bewerken]

Gedurende zijn periode als jonge burgemeester van Flammersfeld kwam Friedrich Raiffeisen met het idee van coöperatieve zelfhulp. Hij kwam hiertoe na het aanschouwen van de armoede onder de boerenbevolking, die vaak in de greep van woekeraars was. Om in de nood van de arme boerenbevolking te voorzien, richtte hij onder meer een liefdadigheidsvereniging op. Gaandeweg kwam hij echter tot het besef dat voor duurzame verbeteringen zelfhulp meer zin had dan charitatieve ondersteuning. Daarom vormde hij in 1864 zijn liefdadigheidsvereniging om in een boerenleenbank. Deze Heddesdorfer Darlehnskassen-Verein verzamelde de spaargelden van de inwoners van het platteland om daaruit te voorzien in de behoefte aan krediet. Dit idee heeft vervolgens in vele landen navolging gekregen.

Zie ook[bewerken]