Naar inhoud springen

Friedrichswerdersche Kirche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Friedrichswerdersche Kirche
Friedrichwerdersche Kirche
Locatie
Locatie Werderscher Markt, Mitte, Vlag van de Duitse deelstaat Berlijn Berlijn, Vlag van Duitsland Duitsland
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 24′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Kerkgebouw
Huidig gebruik Alte Nationalgalerie
Start bouw 1824
Bouw gereed 1831
Restauratie 1982-1987
Architectuur
Bouwstijl Neogotiek
Materiaal Baksteen
Bouwinfo
Architect Karl Friedrich Schinkel
Opdrachtgever Frederik Willem IV van Pruisen
Detailkaart
Friedrichswerdersche Kirche (Berlijn)
Friedrichswerdersche Kirche
Prinzessinnengruppe van J.G. Schadow
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Berlijn

De Friedrichswerdersche Kirche is gelegen aan de Werderscher Markt in het district Berlin-Mitte van Berlijn.

De kerk werd van 1824 tot 1831 ontworpen door Karl Friedrich Schinkel. Het was de eerste nieuwgotische kerk in de stad Berlijn, met één schip en een voorgevel met twee torens. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd en was nagenoeg een ruïne. Pas in 1982 ving de herbouw in oorspronkelijke vorm aan en in 1987 kwam ze gereed. Het voormalige kerkgebouw werd in het kader van de viering van het 850-jarig bestaan van de stad Berlijn weer voor het publiek geopend. In 2012 werd het gebouw wegens bouwschade voor het publiek gesloten. Aan weerszijden van de kerk zullen in de komende jaren luxeappartementen verrijzen.

In 1987 werd de Friedrichswerdersche Kirche als dependance van de Alte Nationalgalerie en als Schinkelmuseum in gebruik genomen. Naast de "Prinzessinnengruppe" worden hier werken van klassicistische beeldhouwers van de Berlijnse School (Johann Gottfried Schadow, Christian Daniel Rauch, Emil Wolff, Friedrich Tieck) tentoongesteld.

Ook de beelden van Immanuel Kant, Johann Wolfgang von Goethe en de gebroeders Alexander von Humboldt en Wilhelm von Humboldt bevinden zich in de voormalige kerk.

  • Bernhard Maaz: Friedrichswerdersche Kirche. Schinkels Werk, Wirkung und Welt. Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz. G-und-H-Verlag, Berlijn 2001, ISBN 3931768627.
  • Staatliche Museen zu Berlin, Hauptstadt der DDR, Nationalgalerie: Schinkelmuseum Friedrichswerdersche Kirche. 3., bearb. Aufl. Nationalgalerie, Berlijn 1989.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Friedrichswerdersche Kirche op Wikimedia Commons.