Frigide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Frigide betekent 'seksueel ongevoelig'.

Frigide en frigiditeit zijn verouderde begrippen uit de seksuologie. Ze werden vroeger gebruikt als een vrouw op seksueel gebied niet reageerde zoals men van haar verwachtte. Als een vrouw bijvoorbeeld geen orgasme kreeg tijdens het vrijen of geen zin had in seks, werd ze al snel 'frigide' genoemd.

Onder seksuologen is dit begrip niet meer gangbaar, omdat bijzonder weinig vrouwen écht seksueel ongevoelig zijn. Meestal spelen andere factoren een rol, zoals een onvoldoende stimulatie van de clitoris of het ongewenst hebben van gemeenschap (zie Verkrachting). Omdat 'frigide' ten onrechte suggereert dat er in dit soort gevallen iets mankeert aan de vrouw, heeft het woord een nare klank gekregen. Dit is vergelijkbaar met het woord 'impotentie' voor mannen, dat seksuologen tegenwoordig ook weinig meer gebruiken. De huidige vaktermen voor seksuele problemen zijn preciezer, bijvoorbeeld 'gebrek aan seksueel verlangen', 'moeilijk opgewonden kunnen raken', anorgasmie, of vaginisme.

In het dagelijks spraakgebruik wordt frigide nog wel schertsend gebruikt om overdreven preutsheid op seksueel gebied aan te geven.