Friso Kramer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Friso Kramer
Kramer (BKI-prijs, 1961)
Kramer (BKI-prijs, 1961)
Persoonsgegevens
Volledige naam Friso Kramer
Geboren 13 augustus 1922
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) industrieel vormgever
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1945 - heden
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Paaltoparmatuur

Friso Kramer (Amsterdam, 13 augustus 1922) is een Nederlands industrieel vormgever.

Leven en werk[bewerken]

Kramer is zoon van de Amsterdamse School-architect Piet Kramer. Hij studeerde onder meer aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam voor interieurarchitect. In 1945 trad hij in dienst bij Bureau J.P. Kloos. Hij werkte toen ook nog samen met Frans Paulussen in een bureau voor binnenshuisarchitectuur. Van 1948-1963 werkte hij bij De Cirkel, waar stalen meubelen werden vervaardigd. In 1963 richtte hij, samen met Wim Crouwel, Benno Wissing, Paul en Dick Schwarz het ontwerpbureau Total Design op. Van 1971 tot 1983 was hij directeur van het ontwerpbureau van Ahrend.

Een van de meest bekende werken van Kramer is het kegelvormige straatlantaarn-(paaltop)armatuur. Dit armatuur was oorspronkelijk ontworpen voor de stad Den Haag, maar genoot verder in het land ook grote populariteit. Voorts ontwierp Kramer nog twee straatlantaarn-armaturen voor de stad Den Haag, te weten de "Friso Kramer I" (voor woonstraten) en de "Friso Kramer II" (voor ontsluitingswegen). In Den Haag zijn ze inmiddels bijna allemaal verdwenen. Alleen op een enkele plek is de "Friso Kramer I" nog aan te treffen. Overigens werden alle Kramer-armaturen geproduceerd door Industria.

In 2014 heeft Friso Kramer in samenwerking met verlichtingsfabrikant Lightwell een nieuwe LED paalkoparmatuur ontworpen: de Friso Kramer LED. Deze duurzame lamp wordt in het Robedrijf in Rotterdam geproduceerd en zal vanaf 2015 heel Venlo, Blerick, Almere, Rotterdam en Leiden verlichten.

In 1977 en 1978 werd een overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden in het Stedelijk Museum in Amsterdam, en in 1991 in het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.

Kramer was onder meer bestuurslid van de Gerrit Rietveld Academie en de Amsterdamse Kunstraad.

Prijzen en eerbetoon[bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]