Frits Abrahams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frits Abrahams (Nijmegen, 1946) is columnist bij NRC Handelsblad.

Abrahams groeide op in Venlo en werkte eerder onder meer bij de Volkskrant en Vrij Nederland voordat hij in 1988 redacteur werd bij NRC Handelsblad.

In de jaren tachtig en negentig was Abrahams, die ook werkzaam was bij het VPRO-programma "Hier is Adriaan van Dis", voor NRC Handelsblad vooral actief als interviewer en rechtbankcolumnist. Later recenseerde hij voor die krant ook televisieprogramma's. Zijn columns hierover zijn gebundeld in Oog in oog - Notities van een dwarskijker. Vanaf 1998 schrijft Abrahams vijf dagen per week een column op de Achterpagina van NRC over een breed scala van onderwerpen: kunst (vooral literatuur en film), politiek, sport en persoonlijke ervaringen in het dagelijks leven.

Zijn columns zijn gebundeld in boeken als Barre dagen, Liefde en ander leed, Mijn vader vond het mooi geweest, Een onvergetelijke thuiskomst, Alles loopt altijd anders en Mijn rooie vrouw. Zijn columns over Franz Kafka werden in 2008 door Stichting De Roos bijeengebracht in Dagen met Kafka (oplage 175).

Abrahams kreeg in 1987 de Cultuurprijs van Hilversum voor zijn artikelen in Vrij Nederland over kunst en cultuur en voor zijn columns. In 2004 ontving hij voor zijn columns in NRC Handelsblad de Leeskabinetprijs van het Rotterdamsch Leeskabinet.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]