Ferd Grapperhaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Frits Grapperhaus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de oud-politicus Ferdinand H.M. Grapperhaus. Voor zijn zoon, zie Ferdinand Grapperhaus.
Ferd Grapperhaus in 1970

Ferdinand Heinrich Maria Grapperhaus (Utrecht, 26 december 1927Varese, 9 mei 2010) was een Nederlands fiscaal jurist, politicus en bankier. Hij is de vader van jurist en SER-kroonlid Ferdinand Grapperhaus.

Loopbaan[bewerken]

Grapperhaus studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1952 zijn bul behaalde. Terwijl hij werkzaam was als belastingsconsulent en fiscaal jurist promoveerde hij in 1966 op het proefschrift De besloten NV fiscaal vergeleken met de persoonlijke ondernemer en met de open NV.

In 1967 werd Grapperhaus, lid van de KVP, staatssecretaris van Financiën, waarna hij in 1971 president-directeur van Bank Mees & Hope N.V. werd en in 1975 buitengewoon hoogleraar fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Politiek[bewerken]

Grapperhaus werd in 1967 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-De Jong. Hij kreeg van minister Witteveen de ruimte voor persoonlijk resoluut optreden. Hij voerde de BTW en het huurwaardeforfait in de inkomstenbelasting in en lanceerde de zelfstandigenaftrek. Zijn 'brutale' aanpak lag niet goed in steile protestantse kringen. Minister-president De Jong wilde hem in 1970 als opvolger van de tussentijds afgetreden De Block als minister van Economische Zaken, maar daar waren de protestants-christelijke fractieleiders en bewindslieden mordicus tegen.

Bibliografie[bewerken]

  • Alva en de Tiende Penning. Zutphen: De Walburg Pers, 1982.
  • Belasting, vrijheid en eigendom; hoe belastingheffing leidde tot meer zeggenschap voor burgers en meer eenheid tussen staten, 511 - 1787. De Walburg Pers / Kluwer, 1989.
  • Taxes through the Ages. A pictoral history / Tax Tales From the Second Millennium. IBFD, 2009.
Voorganger:
W.L.G.S. Hoefnagels
Staatssecretaris van Financiën
(fiscale aangelegenheden)
1967-1971
Opvolger:
W. Scholten