Frits Niessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frits Niessen
Niessen aan het woord in de Tweede Kamer (1985)
Algemene informatie
Volledige naam Godefridus Adrianus Quirinus Niessen
Geboren 16 september 1936
Geboorteplaats Raamsdonk
Overleden 23 oktober 2020
Overlijdensplaats Raamsdonksveer
Partij PvdA
Politieke functies
1977-1978 Lid Tweede Kamer
1980-1994 Lid Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Godefridus Adrianus Quirinus (Frits) Niessen (Raamsdonk, 16 september 1936Raamsdonksveer, 23 oktober 2020) was een Nederlands politicus. Hij was namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Niessen was woordvoerder binnenlands bestuur, cultuur en onderwijs. Hij werd gezien als een invloedrijk Kamerlid, onder andere bij benoemingen van burgemeesters.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Niessen volgde een opleiding aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Hiervoor volgde hij een opleiding aan de Katholieke Pedagogische Academie te Dongen. Na deze opleidingen werkte hij als onderwijzer op een lagere school in Raamsdonksveer. Dit deed hij vijf jaar. Zijn carrière in het onderwijs vervolgde hij als docent Nederlands aan de katholieke academie waar hij in zijn eigen studiejaren een opleiding had gevolgd. Hier werkte hij zeventien jaar, in een periode van 1963 tot 1980. Naast dit werk was hij hoofdredactielid van vele tijdschriften en kranten, waaronder Ons Erfdeel. Ook was hij voorzitter van diverse bedrijven, waaronder Het Zuidelijke Toneel, een groot Nederlands theatergezelschap en de Openbare Bibliotheek te Raamsdonk.

Op 7 oktober 1977 maakte Niessen zijn politiek debuut in de Tweede Kamer. Toen bleek dat de PvdA niet in het kabinet kwam, maakte hij begin januari 1978 samen met anderen plaats voor enkele oud-ministers.[1] In 1980 kwam hij opnieuw in de Kamer, als opvolger van Jan Pronk. Hij was vervolgens Kamerlid tot 1994. Niessen was lid van het fractiebestuur van de PvdA in de Tweede Kamer omstreeks juni 1986 en ook nog in 1989. Hij hield zich in de Kamer vooral bezig met onderwijs, cultuur en binnenlandse zaken.

Frits Niessen overleed in 2020 op 84-jarige leeftijd.[2][3]

Zie de categorie Frits Niessen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.