Frits Thaulow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thaulow in zijn atelier, door Anders Beer Wilse

Frits Thaulow (Kristiania, 20 oktober 1847Volendam, 5 november 1906) was een vooraanstaand Noors kunstschilder.

Leven en werk[bewerken]

Thaulow kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen. Van 1873 tot 1875 was hij leerling van Hans Gude te Karlsruhe. In de jaren daaropvolgend werkte hij in Parijs, waar hij aanvankelijk werd beïnvloed door het impressionisme. Later helde hij meer naar het naturalisme.

In 1880 keerde Thaulow terug naar Noorwegen. Daar groeide hij uit tot een van de toonaangevende figuren binnen de Noorse kunstwereld. Samen met Christian Krohg en Erik Werenskiold zette hij zich af tegen de heersende burgerlijke kunstopvattingen in die tijd. In 1882 organiseerde hij met hen te Oslo de spraakmakende “Herfsttentoonstelling” (Høstutstillingen), die later uitgroeide tot een internationaal bekende expositie van hedendaagse kunst welke nog altijd jaarlijks wordt gehouden. Een tijd lang verbleef hij ook regelmatig op Skagen, bij de Skagenschilders.

In 1892 vertrok Thaulow weer naar Frankrijk en vestigde zich te Dieppe. Daar schilderde hij aanvankelijk veel in de omgeving, maar uiteindelijk vestigde hij zich toch weer in Parijs waar hij stadsgezichten schilderde. Thaulow nam in de jaren negentig deel aan diverse grote internationale tentoonstellingen en verkreeg rond de eeuwwisseling internationale roem.

Thaulow hechtte er altijd veel belang aan dat hij zich niet ging herhalen en maakte daarom veelvuldig reizen, onder meer naar Spanje, Italië (Venetië), België en in 1898 ook de Verenigde Staten. Hij overleed in 1906 tijdens een reis naar Nederland, te Volendam.

Thaulow was erelid van de kunstacademies van Stockholm, Kopenhagen en München. In 1905 ontving hij de Orde van Sint-Olaf.

Werk van Thaulow is heden ten dage te bewonderen in de grote wereldmusea, zoals in het Museum of Fine Arts te Boston en het Hermitage Museum te Sint-Petersburg. De grootste collectie van zijn werk is in het bezit van de National Gallery of Norway te Oslo.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]