Frituurpan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frituurpan, gesloten
Frituurpan, geopend

Een frituurpan, frituur, friteuse, frietpan, of frietketel (Limburgs) is een apparaat waarin olie of vet wordt verhit om bepaalde gerechten te frituren zoals friet, frikandellen en kroketten, ook wel snacks genoemd. De vereiste temperatuur loopt van ongeveer 180 tot 200 graden Celsius.

Bedrijven die snacks gefrituurd verkopen, worden doorgaans snackbar of cafetaria genoemd. In België worden deze verkooppunten frituur of frietkot genoemd.

conventionele frituurpan met frietkorf.

Voor de introductie van de elektrische friteuse bestond voor thuisgebruik de frituurpan die op een gasfornuis kon worden verhit. Anno 2020 is dit type nog steeds verkrijgbaar, ook voor gebruik op een inductieplaat.

De frituurpan bestaat commercieel vanaf ongeveer 1950 voor consumenten.[bron?]

Gevaar[bewerken | brontekst bewerken]

Een frituurpan kan brandgevaar opleveren. Wanneer de thermostaat defect is, blijft het de olie verhitten tot het punt van zelfontbranding is bereikt. Om deze reden mag men een frituurpan nooit onbewaakt achterlaten wanneer deze aanstaat. De meeste frituurtoestellen zijn tegenwoordig[(sinds) wanneer?] voorzien van een thermostaatbeveiliging die bij oververhitting het frituurtoestel uitschakelt. Mocht een frituurpan toch in brand vliegen, dan mag het vuur niet met water worden geblust; dit veroorzaakt een zuil van stoom die meters hoog kan worden en de brandende olie meeneemt. Beter is het om het vuur van de zuurstof af te sluiten door bijvoorbeeld een deksel, vochtige doek of blusdeken over de frituurpan te leggen.

Zie de categorie Deep fryers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.