Fritz Perls

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fritz Perls (Friedrich/Frederick Salomon Perls) (Berlijn (Duitsland), 8 juli 1893Chicago (VS), 14 maart 1970) was een vooraanstaand psychiater en psychotherapeut. Perls is de oprichter van de gestalttherapie.

Perls bedacht gestalttherapie die hij vanaf de jaren 1940 ontwikkelde met zijn vrouw Laura Perls. Zijn benadering heeft raakvlakken, maar is niet hetzelfde als de gestalttheoretische psychotherapie van Hans-Jürgen Walter van eind jaren 1990. De kern van de gestalttherapie is de bevordering van bewustzijn, ofwel het bewustzijn van alle aanwezige gevoelens en gedragingen, en het contact tussen het zelf en zijn omgeving.[1]

Perls was buiten het terrein van de psychotherapie bekend om een passage, omschreven als de Gestaltbede. Dit gold vooral in de jaren 1960, toen deze vorm van individualisme grote belangstelling had.

Leven[bewerken]

Frits Perls is van Joodse afkomst en geboren in het Berlijn van 1893. Van hem werd verwacht dat hij rechten ging studeren zoals zijn oom Hermann Staub, maar in plaats daarvan studeerde hij medicijnen. Nadat hij in de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger gediend had, studeerde hij af als arts. Perls werd aangetrokken door de psychiatrie en het werk van Sigmund Freud en de vroege Wilhelm Reich.[2]

In 1930 trouwde hij Lore Posner/Laura Perls. Ze hadden twee kinderen, Renate en Stephen.

In 1933, nadat Hitler aan de macht gekomen was, gingen hij, zijn vrouw en hun oudste kind Renate naar Nederland. Een jaar later emigreerden ze naar Zuid-Afrika, waar Perls Ego, honger en agressie schreef in 1941 en een jaar later publiceerde. Zijn vrouw Laura droeg bij aan het boek, maar wordt meestal niet genoemd. Van 1942 tot 1946 diende Perls in het Zuid-Afrikaanse leger als legerpsychiater, met de rang van kapitein.

In 1946 ging Perls naar New York, waar hij kort samenwerkte met Karen Horney en daarna met Wilhelm Reich. Rond 1947 vroeg Perls aan schrijver Paul Goodman sommige handgeschreven notities neer te schrijven, wat samen met bijdragen van Ralph Hefferline leidde tot de publicatie Gestalt Therapy.

Perls vertrok naar Californië in 1960, waar hij zijn workshops aanbood als lid van de Esaleninstituut in Big Sur, totdat hij de Verenigde Staten verliet om een gestaltgemeenschap op te richten in Lake Cowichan op het Vancouvereiland in Canada in 1969. Perls overleed ongeveer een jaar later in 1970 aan hartfalen na een operatie in de Louis A. Weiss Memorial Hospital in Chicago.

Bibliografie[bewerken]

Boeken[bewerken]

Online geschriften[bewerken]

Zie ook[bewerken]