Fritz Schmidt (Generalkommissar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fritz Schmidt
Arthur Seyß-Inquart en Fritz Schmidt (1941)
Algemeen
Geboortedatum 19 november 1903
Geboorteplaats Eisbergen, gem. Porta Westfalica
Sterfdatum 26 juni 1943
Plaats van overlijden bij Chartres, Frankrijk
Functie
Zijde Vlag van Nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Speciale functie Generalkommissar zur besonderen Verwendung in Nederland
Rang Oberdienstleiter
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
Propagandafilm uit 1943 van de Filmdienst der NSB. Optreden van Fritz Schmidt tijdens de vormingsdsag van het district Limburg, gehouden in Roermond in tegenwoordigheid van Mussert en Marchant et d'Ansembourgh.

Fritz Schmidt (Eisbergen (Porta Westfalica), 19 november 1903 - bij Chartres, 26 juni 1943) was een Duitse hoge nazifunctionaris.

In de jaren 1940-1943 was hij Generalkommissar zur besonderen Verwendung in het bezette Nederland in de Tweede Wereldoorlog, en daarmee een van de leiders van het Duitse bestuur in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Schmidt bezocht het gymnasium in Rinteln en nam in 1922 dienst in de Reichswehr. In 1925 overleefde hij als soldaat een ernstig pontveerongeluk op de Wezer bij Porta Westfalica, waarbij 81 anderen om het leven kwamen. Na het verlaten van de Reichswehr in 1926 werd Schmidt actief in de NSDAP. In 1929 werd hij lid van de SA. In de jaren dertig maakte Schmidt carrière binnen de partij. Na de Duitse inval in Nederland werd Schmidt in september 1940 als Generalkommissar zur besonderen Verwendung belast met de taak de openbare meningsvorming in Nederland te beïnvloeden. Hij onderhield daartoe nauwe relaties met de NSB en zorgde voor het weer uitgeven van het antisemitische blad De Misthoorn. Schmidt verleende ook zijn medewerking aan het Plan-Frederiks.

In de loop van 1943 kwam Schmidt als representant van de NSDAP en beschermer van Mussert steeds scherper in conflict met Rauter en daarmee met Reichsführer-SS Himmler. Schmidt werd ervan beticht de NSDAP en de SS tegen elkaar uit te spelen. Bovendien was de April-meistaking niet bepaald bevorderlijk voor zijn positie, aangezien hij verantwoordelijk was voor de politiek om Nederland in de richting van een Grootduits rijk te 'masseren'. Ook zijn Duitse superieur Martin Bormann (wel een Parteimann) trok zijn handen van hem af, waardoor hij in een allengs lastiger parket kwam.

Op 26 juni 1943 kwam Schmidt om het leven toen hij, met een groot comité op inspectietocht van de Atlantikwall, uit een rijdende trein viel of sprong. Of het een zelfmoord of een moord was is niet geheel zeker. Loe de Jong houdt het in zijn werk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog op zelfmoord.[1] Schmidt werd opgevolgd door W.F.A. Ritterbusch.

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fritz Schmidt (NSDAP) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.