Fritz Stiedry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fritz Stiedry
Fritz Stiedry circa 1915 in Berlin.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dr. Fritz Stiedry (Wenen, 11 oktober 1883 - Zürich, 8 augustus 1968) was een Oostenrijks-Amerikaans dirigent.[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Terwijl hij rechten studeerde aan de Universiteit van Wenen, werden zijn muzikale talenten opgemerkt door Gustav Mahler, bij wie hij in 1907 assistent werd bij de Wiener Hofoper.[2]

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Op Mahlers introductie kreeg hij vervolgens een baan in Dresden. In 1913 werd hij eerste dirigent bij de opera in Kassel en van 1914-1923 bij de opera in Berlijn. In 1924 volgde hij Felix Weingartner op in Wenen. In 1928 kwam hij terug in Berlijn, ditmaal als muzikaal directeur van de Staatsopera.

Leningrad[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933 verliet Stiedry Duitsland uit angst voor de macht van Hitler. Hij werd eerste dirigent bij het Filharmonisch Orkest van Leningrad van 1934-1937. Daar was Stiedry betrokken bij de repetities voor de première van Dmitri Sjostakovitsj' Vierde Symfonie, maar die ging om onduidelijke redenen niet door.

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1937 ging Stiedry naar de Verenigde Staten. Hij werkte bij de New Friends of Music Orchestra in New York, waar hij langvergeten werken van Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart opvoerde, en de première van Arnold Schönbergs Tweede Kamersymfonie. Na de Tweede Wereldoorlog leidde hij vooral nog opera's. Ook dirigeerde hij bij de Lyric Opera of Chicago en vanaf 15 november 1946 de Metropolitan Opera.