Fronde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Episode van de Fronde bij de Rue Faubourg-Saint-Antoine dichtbij de Bastille

La Fronde (Frans voor de slinger) was een opstand in Frankrijk die zich afspeelde tussen 1648 en 1653. De opstand kende twee fasen:

  1. La Fronde parlementaire; de leden van de parlementen en andere belangrijke bestuursinstellingen reageerden tegen de fiscale lasten die het de voorgaande jaren waren opgelegd door kardinaal Mazarin en regentes Anna van Oostenrijk en tegen de beknotting van hun bevoegdheden.
  2. La Fronde des princes (begon in 1649); opstand van enkele van Frankrijks meest vooraanstaande edelen tegen Mazarin en diens beleid.

Er waren echter onderlinge twisten tussen de Frondeurs. Enkele belangrijke rebellerende Franse edelen liepen over naar het Spaanse kamp (Frankrijk had na de Dertigjarige Oorlog nog steeds conflicten met Spanje; deze eindigden pas met de Vrede van de Pyreneeën in 1659). Het militaire weerwerk van de koninklijke troepen deed de Fronde in 1653 doodbloeden.

De gebeurtenissen zouden steeds in de gedachten blijven van Lodewijk XIV, waardoor deze de macht van de edelen en de parlementen volledig zou verminderen.