Naar inhoud springen

Front 242

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Front 242
Front 242
Achtergrondinformatie
Oorsprong Aarschot, Vlag van België België
Genre(s) electronic body music,
new wave,
industrial
Leden
Jean-Luc De Meyer
Daniel Bressanutti
Patrick Codenys
Richard Jonckheere
Tim Kroker
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Front 242 is een Belgische band. Hij ontstond in de jaren '80 en maakt elektronische muziek. In hun actiefste periode (tot de albums 06:21:03:11 Up Evil en 05:22:09:12 Off uit 1993) waren ze toonaangevend voor andere industriële en elektronische artiesten, waarbij ze het genre Electronic Body Music (EBM) lanceerden. Ze worden ook beschouwd als de voorlopers van techno en new beat.

Front 242 werd in 1981 in Aarschot opgericht door Daniel Bresanutti en Dirk Bergen. Hun eerste single was Principles. Patrick Codenys en Jean-Luc De Meyer van de groep Under Viewer kwamen erbij in 1982. De volgende single, U-Men, kwam uit in 1982, gevolgd door het eerste album Geography in 1983. In 1983 verliet Dirk Bergen de band en hij werd vervangen door Richard Jonckheere (pseudoniem Richard 23).

Front 242 brak vervolgens door in België, en hun volgende album No Comment was het eerste onder de noemer "Electronic Body Music". Ze zorgden wel voor enige controverse door hun paramilitaire looks waarmee ze de mensen ook live overdonderden. Als gevolg daarvan werden ze door sommigen als extreemrechts bestempeld, iets wat de band altijd met klem heeft ontkend.

Hun grootste succes scoorden ze met het nummer Headhunter en de bijbehorende videoclip, geregisseerd door Anton Corbijn. Het bijbehorende album Front by Front wordt doorgaans als hun beste beschouwd.

De bandleden zijn ook betrokken in heel wat andere muzikale projecten, zoals 32Crash, Bigod 20, Cobalt 60, Coder23, C-Tec, Cyber-Tec, Gaiden, Holy Gang, LaTchak, Male or Female, Micatone, Modern Cubism, Red Sniper, Revolting Cocks, Sabotage Q.C.Q.C, Nothing But Noise en Speed Tribe.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdelijke leden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]