Frontotemporale dementie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frontotemporale dementie
Coderingen
ICD-9 331.19
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Frontotemporale dementie[1] is een hersenstoornis die geassocieerd is met degeneratie van de frontale en temporale gebieden in de hersenen.

Het tast de functies aan van de frontale schors en soms ook van de temporale schors. De symptomen zijn veranderingen in gedrag en persoonlijkheid en veranderingen in executieve functies. De gedragssymptomen zijn apathie en verlies aan controle en/of remmingen.

Patiënten blijven soms de hele dag in bed, zijn sociaal teruggetrokken en verwaarlozen zichzelf. Ontremming in gedrag kan tot uiting komen in ongepaste opmerkingen of grapjes, soms met een seksuele strekking, of ongepast gedrag. Soms, bijvoorbeeld bij stelen of plassen in een bloembak, kunnen patiënten daardoor problemen met de politie krijgen.

Stoornissen in executieve functies uiten zich in een onvermogen tot plannen van gedrag, meerdere taken gelijktijdig uitvoeren etc. Aantasting van de temporale schors kan gepaard gaan met een verlies van geheugenfuncties. De hersenen van deze patiënten vertonen vaak sterk verwijde ventrikels en hersengroeven, hetgeen mogelijk het gevolg is van verlies of krimpen van de grijze stof.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.