Frostbite (engine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Frostbite (game engine))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frostbite
Frostbite (engine)
Ontwikkelaar DICE
Uitgebracht 2008
Recentste versie Frostbite 3
Besturingssysteem Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One,
Categorie Game engine
Website http://www.frostbite.com/
Portaal:  Informatica

Frostbite is een game engine ontwikkeld door DICE, de makers van de Battlefield-serie.

DICE gebruikt versies van Frostbite voor computerspellen als Battlefield: Bad Company, Battlefield 1943 en Battlefield: Bad Company 2. Frostbite 1.5 werd ook gebruikt voor het multiplayergedeelte van Medal of Honor, welke door DICE geproduceerd is. Het singleplayergedeelte van dit spel is ontwikkeld door een andere EA-studio die gebruikmaakte van de Unreal Engine. De nieuwste generatie van de engine, Frostbite 3, wordt gebruikt voor onder andere Battlefield 1,[1] Need for Speed: The Run,[2] Mirror's Edge Catalyst[3] en vanaf FIFA 17 ook in FIFA-games.

Typen[bewerken]

Frostbite 1.0[bewerken]

Frostbite maakte zijn debuut in 2008 met Battlefield: Bad Company. De engine maakt het mogelijk om hdr-audio, dat verschillende geluidstypen en volumes mogelijk maakt, te gebruiken. Belangrijke geluiden kwamen op de voorgrond en achtergrondgeluiden kregen daardoor een zachter volume. Geweerschoten waren bijvoorbeeld altijd harder dan in-gamemuziek. Ook beschikt de engine over Destruction 1.0, wat het mogelijk maakt om bepaalde objecten zoals muren te vernietigen.

Frostbite 1.5[bewerken]

De tweede versie van Frostbite zag in 2009 het daglicht met Battlefield 1943. Hierbij werd voor het eerst gebruikgemaakt van Destruction 2.0, de verbeterde versie van Destruction 1.0, en gaf meer mogelijkheden voor het vernietigen van de omgeving en hele gebouwen.

In 2010 bracht DICE Battlefield: Bad Company 2, de opvolger van Battlefield: Bad Company, uit, met de functies van Destruction 2.0. Dit was het eerste spel dat Frostbite naar Windows bracht. De multiplayer van Medal of Honor gebruikt Frostbite, maar met beperkte vernietigingsmogelijkheden.

Frostbite 2[bewerken]

Frostbite 2 verscheen voor het eerst in Battlefield 3. Deze engine maakt massieve vernielingen (met Destruction 3.0), dynamische audio en een betere personage-animatie mogelijk. Het programma zou daarnaast ook vernieuwingen bevatten op het gebied van animatie, audio, rendering, schaal en vernielingen.[4]

Frostbite 2 wordt geen Frostbite 2.0 genoemd.

Frostbite 3[bewerken]

Frostbite 3 wordt onder andere gebruikt in Battlefield 1, Battlefield 4, Need for Speed: Rivals, Plants vs. Zombies: Garden Warfare en FIFA 17. Het maakt gebruik van Destruction 4.0, welke ondertussen sterk verbeterd is in vergelijking met zijn voorlopers.

Lijst van spellen die gebruikmaken van Frostbite[bewerken]

Hieronder staat een lijst van computerspellen die Frostbite gebruiken, op chronologische volgorde, met tussen haakjes de gebruikte versie van Frostbite.