Fru Inger til Østeraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fru Inger til Østeraad is een toneelstuk in vijf aktes van Henrik Ibsen. Ibsen schreef het werk in 1854. De eerste opvoering vond plaats op 2 januari 1855.

Het toneelstuk behandelt de onderdrukking van Noorwegen door Denemarken. De hoofdpersoon is losjes gebaseerd op Inger Ottesdotter Rømer. Het stuk is nationalistisch van aard.

Het verhaal speelt zich af tijdens de ondergang van de Unie van Kalmar en de totstandkoming van het Koninkrijk Denemarken en Noorwegen. Daarbij werd Noorwegen een veredelde provincie van Denemarken. In de 19e eeuw probeerde Noorwegen zich los te maken, hetgeen succes had in 1814. Ze vielen echter in handen van Zweden. De Denen hadden (volgens de Noren) de Noorse cultuur van de kaart geveegd gedurende het bestaan van het koninkrijk. Later in de 19e eeuw, toen dus onder Zweeds gezag, vond pas een herstart plaats met onder andere het werk van Ibsen maar ook van bijvoorbeeld Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland en Jonas Lie. Wellicht probeerde Ibsen zich af te zetten tegen de Zweedse onderdrukking door te wijzen op de geschiedenis. Noorwegen zou steeds meer zelfbestuur krijgen, hetgeen tot onafhankelijkheid zou leiden in 1905.

Johan Halvorsen[bewerken]

Fru Inger til Østeraad
Componist Johan Halvorsen
Soort compositie toneelmuziek
Andere aanduiding werk 50
Compositiedatum 1901
Première 22 januari 1902
Vorige werk werk 49: Cyrano de Bergerac
Volgende werk werk 51: Indledningsmusik til Niels Henrik Abel
Oeuvre Oeuvre van Johan Halvorsen
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Vanaf 22 januari 1902 werd het toneelstuk een tiental keren opgevoerd in het Nationaltheatret in Oslo, toen nog Christiania. De opvoeringen werden door Johan Halvorsen voorzien van muziek. In eerste instantie koos hij voor werken van Felix Mendelssohn Bartholdy, Jean Sibelius, Gerhard Schjelderup en Lindeman uit. In aanvulling daarop schreef hij zelf nog een begrafenishymne (Ligsalme).

Film[bewerken]

In 1975 werd het toneelstuk verfilmd door Sverre Udnæs met Lasse Kolstad. Andere rollen waren gegeven aan:

NB Stein Grieg Halvorsen is de zoon van Johan Halvorsen.