Fruen fra havet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fruen fra havet (De vrouw van de zee) is een toneelstuk in vijf akten van Henrik Ibsen uit 1888.

Toneelstuk[bewerken]

Fruen fra havet
Henrik Ibsen by Gustav Borgen NFB-19778 restored.jpg
Schrijver Henrik Ibsen
Taal Noors
Eerste opvoeringsdatum 12 februari 1889
Locatie eerste opvoering Oslo, Weimar
Soort drama
Aantal aktes 5
Duur avondvullend
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het toneelstuk behandelt de liefde van een arts (Dr. Wangel) en zijn echtgenote Ellida. Ellida is grootgebracht in een vuurtoren en keek uit over de zee. Dr. Wangel en Ellida wonen in een klein dorp aan een fjord. Dr. Wangel bracht twee dochters (Bolette en Hilde) mee uit een vorige relatie, Ellida droomt nog steeds van een naamloze zeeman die zij ooit ontmoette. Samen kregen Dr. Wangel en Ellida een kind, dat al snel na de geboorte overleed. Dit vroeg overleden kind en de ontmoeting tussen Ellida en de zeeman zetten het familieleven onder druk. Op een gegeven moment komt de zeeman weer langs en vraagt Ellida er met hem vandoor te gaan. Ellida kan niet kiezen. Dr. Wangel ziet dat zijn liefde voor haar kennelijk niet kan wedijveren met de wil om de wereld in te trekken en laat haar gaan. In het besluit van Dr. Wangel herkent Ellida de ware liefde en kiest ten slotte voor haar man. De basis van het werk vormt de onderdrukte seksuele verlangens van Ellida, staande voor de vrouw in het algemeen.

Het stuk ging in première op 12 februari 1889. Oslo en Weimar deelden de eerste uitvoering. In Oslo werd in het Christiania Theater uiteraard de Noorse versie uitgevoerd, in het Hoftheater te Weimar al een Duitse versie. Het toneelstuk wordt heden ten dage (gegevens 2012) nog uitgevoerd. Het verhaal is minstens tienmaal verfilmd. Het is ook in balletvorm uitgevoerd.

De persoon Hilde Wangel kwam later voor in Ibsens Bygmester Solness als Hilda Wang.

Muziek[bewerken]

Fruen fra havet
Componist Johan Halvorsen
Soort compositie toneelmuziek
Andere aanduiding werk 104
Compositiedatum 1912
Première 18 april 1912
Vorige werk werk 103: Mancha que limpia
Volgende werk werk 105: Serenade
Oeuvre Oeuvre van Johan Halvorsen
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Het toneelstuk kwam voor het eerst op 18 april 1912 in het Nationaltheatret van Oslo voor dertien voorstellingen. Het Christiania Theater was toen al afgebrand. De muzikaal leider van het theater en dirigent van het orkest omlijstte Fruen fra havet met muziek van derden. Achtereenvolgens werden gespeeld:

Halvorsen schreef zelf ook nog enige muziek, maar dat kwam niet verder dan het manuscript. Na de genoemde voorstellingen verdween het in de la, om er pas bij de overdracht naar de Nationale Bibliotheek van Noorwegen weer uit te komen.

De scenograaf bij die toenmalige voorstellingen heette overigens Jens Wang.