Fruitmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fruitmot
Fruitmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Tortricidae (Bladrollers)
Geslacht:Cydia
Soort
Cydia pomonella
Linnaeus, 1758
Rups in appel
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fruitmot op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De fruitmot (Cydia pomonella), ook wel appelbladroller, is een vlinder uit de familie Tortricidae (bladrollers). De soort overwintert als rups. Het diertje komt oorspronkelijk verspreid over Europa voor, maar is geïntroduceerd in Noord-Amerika.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De spanwijdte van de vleugels ligt tussen de 14 en 22 millimeter. De voorvleugels zijn zwart-bruin van kleur en worden gekenmerkt door een patroon van dwarsstrepen, golflijnen en lichter geleurde gedeelte. De achtervleugels zijn donkerbruin van kleur.

Een volwassen rups is roze van kleur maar de kleur verbleekt gedurende de winter. Een volwassen exemplaar is rond de 20 millimeter lang.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa brengt de fruitmot afhankelijk van de temperatuur een of twee generaties per jaar voort. In het voorjaar zetten de vlinders tussen de zestig en honderd eitjes af. Deze eitjes worden stuk voor stuk afgezet op twijgen en bladeren. In een warm jaar verpoppen de rupsen zich nadat ze zijn uitgekomen in half juli. Als vlinder zetten ze tussen de dertig en zestig eieren af.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

De fruitmot heeft appel, peer, kweepeer, prunus, kastanje, meelbes en ficus als waardplanten. De vlinder kan zich ontwikkelen als plaaginsect in de fruitteelt.

Voorkomen in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

De fruitmot is in Nederland en in België een verbreid voorkomende soort, die algemeen is. De soort vliegt van mei tot halverwege augustus.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen:
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cydia pomonella op Wikimedia Commons.