Fruitveiling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een fruitveiling is een veiling waar fruit verhandeld wordt. Het bieden gaat in dalende volgorde (bij afslag). De meeste fruitveilingen verhandelen ook groenten.

Doelstellingen[bewerken]

De kerntaak van de veiling is het aanbod te groeperen en te vermarkten en dit onder het motto samen kunnen we het beter. De initiatiefnemers van deze coöperaties waren in sommige gevallen de telers zelf, maar ook handelaars en andere mensen die voeling hadden met de sector. De oorspronkelijke doelstelling werd doorheen de jaren uitgebreid met

  • De optimale bewaring van het fruit en het uitgangsmateriaal ( zoals bijv. jonge aardbeiplantjes )
  • Het keuren van het aangeleverde fruit in kwaliteitsgroepen
  • Het adviseren en controleren van de omstandigheden waarin het fruit gekweekt, geoogst en bewaard wordt bij de leden
  • Het actief promoten van het fruit naar de eindconsument door middel van een brede communicatie, het invoeren van merknamen ( truval, flandria, ...) en het doen van marktonderzoek.

België[bewerken]

De oudste Belgische veilingactiviteit in groenten en fruit dateert van 1905. Toen werd het syndicaat der moeskwekers van Leuven opgericht, een initiatief dat later resulteerde in de Centrale Tuinbouwveiling van Leuven (CTL) . De CTL fusioneerde met 3 andere veilingen uit de regio in de gemeenschappelijke Brabantse veiling Brava. In 2011 fusioneerde Brava met greenpartners tot Coöbra dat vervolgens opging in de BelOrta veiling.

In België zijn er 8 veilingen waar er fruit geveild wordt :

De Belgische fruitveiling uit Sint Truiden met afdelingen in Sint Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw, Hannuit en Vrasene. De BFV had een omzet van 100,7 miljoen Euro in 2012 waarvan 99,9 miljoen Euro fruit. Hiermee is ze de grootste fruitveiling van België

BelOrta uit Sint Katelijne Waver met afdelingen in Sint Katelijne Waver, Kampenhout en Zellik. BelOrta had samen met Brava (waarmee ze inmiddels gefusioneerd is) een gezamenlijke omzet van 308,1 miljoen Euro in 2012 waarvan 14,6 miljoen Euro fruit. Niettegenstaande BelOrta de grootste groente- en fruitveiling is van Europa is het aandeel fruit eerder bescheiden.

De Limburgse Tuinbouwveiling uit Herk-De-Stad had een omzet van 9,4 miljoen Euro in 2012 waarvan 6 miljoen Euro fruit.

De REO veiling uit Roeselare met afdelingen in Roeselare, Poperinge en Wetteren . REO had een omzet van 155,7 miljoen Euro in 2012 waarvan 12,7 miljoen Euro fruit.

De veiling van Borgloon had een omzet van 58,7 miljoen euro in 2012 die vrijwel geheel uit fruit bestond.

De In-Co veiling van Hoogstraten met afdelingen in Hoogstraten en Zundert had een omzet van 157,9 miljoen Euro in 2012 , waarvan 75,9 miljoen Euro fruit.

Groupement des Producteurs Horticoles Namurois in Wepion had een omzet van 1,3 miljoen Euro in 2012 van uitsluitend fruit.

De Veiling Haspengouw uit Sint Truiden had een omzet van 61 miljoen Euro die uitsluitend uit fruit bestond.

In de zomer van 2013 tekende BelOrta en veiling Borgloon een intentieverklaring tot fusie. 7 Belgische veilingen zijn verenigd in het verbond van Belgische tuinbouwveilingen (VBT). Vijf veilingen groeperen zich in de logistieke en administratieve veilingsassociatie (LAVA). Het doel van dit samenwerkingsverband is de commercialisatie, de kwaliteitscontrole en het onderzoek op elkaar af te stemmen.

Nederland[bewerken]

Aankomst aardbeien in de veilinghal, Polygoon-journaal, 5 juli 1938

De oudste groenteveiling bij afslag in Nederland was de Broeker Veiling. De eerste veiling vond plaats in 1887. In Nederland zijn er meerdere fruitveilingen, te weten:

  • Fruitmasters, een coöperatieve veiling in Geldermalsen met ongeveer 900 fruittelers als lid en een omzet van 275 miljoen Euro in 2009
  • The Greenery, die in hoofdzaak verkoop door bemiddeling organiseert en dus niet tot de veilingen in de 'strikte' zin van het woord kan gerekend worden, vertegenwoordigde een omzet van 1,4 miljard Euro in 2012.
  • Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg B.A., ook ZON genoemd, ontstaan in 1915 en met een omzet van 362 miljoen Euro in 2013.
  • Cooperatieve Land en Tuinbouw Vereniging Zundert
  • Groenten- en Fruitveilingvereniging De Kerseboom te Mierlo, ontstaan in 1918.

Toekomst[bewerken]

In een recent verleden werden de veilingen gedwongen om te fusioneren en verregaand samen te werken. Deze noodzaak komt door een aanzienlijke schaalvergroting aan de vraagzijde. Het verhandelen van fruit (en groenten) speelt zich af in een steeds grotere mondiale context. Het is dan ook een kerntaak geworden om deze 'nieuwe' markten te verkennen en er het product te promoten. In de nabije toekomst dienen zich nog nieuwe fusies en samenwerkingsverbanden aan.

Externe links[bewerken]