Groente- en fruitveiling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fruitveiling)
Bioscoopjournaal uit maart 1937. Groentenveiling in Beverwijk met een zeer snel sprekende veilingmeester.

Een groente- en fruitveiling is een veiling waar fruit en groenten verhandeld wordt. Het bieden gaat in dalende volgorde (bij afslag). Soms verhandelt een veiling alleen groenten of fruit.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De kerntaak van de veiling is het aanbod te groeperen en te vermarkten en dit onder het motto samen kunnen we het beter. De initiatiefnemers van deze coöperaties waren in sommige gevallen de telers zelf, maar ook handelaars en andere mensen die voeling hadden met de sector. De oorspronkelijke doelstelling werd doorheen de jaren uitgebreid met

  • De optimale bewaring van het product en het uitgangsmateriaal (zoals bijv. jonge aardbeiplanten)
  • Het keuren van het aangeleverde product in kwaliteitsgroepen
  • Het adviseren en controleren van de omstandigheden waarin het product gekweekt, geoogst en bewaard wordt bij de leden
  • Het actief promoten van het product naar de eindconsument door middel van een brede communicatie, het invoeren van merknamen (truval, flandria, ...) en het doen van marktonderzoek.

België[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste Belgische veilingactiviteit in groenten en fruit dateert van 1905. Toen werd het syndicaat der moeskwekers van Leuven opgericht, een initiatief dat later resulteerde in de Centrale Tuinbouwveiling van Leuven (CTL) . De CTL fusioneerde met 3 andere veilingen uit de regio in de gemeenschappelijke Brabantse veiling Brava. In 2011 fusioneerde Brava met greenpartners tot Coöbra dat vervolgens opging in de BelOrta veiling.

In België zijn er 8 veilingen waar er fruit geveild wordt :

Eind februari 2022 tekenden de raden van bestuur van BFV en Belorta een intentieverklaring tot fusie. 5 Belgische veilingen (REO, Belorta, LTV, BFV en Coöperatie Hoogstraten) zijn verenigd in het verbond van Belgische tuinbouwcoöperaties (VBT).

Diezelfde vijf veilingen groeperen zich in de logistieke en administratieve veilingsassociatie (LAVA). Het doel van dit samenwerkingsverband is de commercialisatie, de kwaliteitscontrole en het onderzoek op elkaar af te stemmen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Aankomst aardbeien in de veilinghal, Polygoon-journaal, 5 juli 1938

De oudste groenteveiling bij afslag in Nederland was de Broeker veiling. De eerste veiling vond plaats in 1887.

In Nederland zijn er meerdere groente- en fruitveilingen, te weten:

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In een recent verleden werden de veilingen gedwongen om te fusioneren en verregaand samen te werken. Deze noodzaak komt door een aanzienlijke schaalvergroting aan de vraagzijde. Het verhandelen van fruit en groenten speelt zich af in een steeds grotere mondiale context. Het is dan ook een kerntaak geworden om deze 'nieuwe' markten te verkennen en er het product te promoten. In de nabije toekomst dienen zich nog nieuwe fusies en samenwerkingsverbanden aan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]