Fujairah (emiraat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Al-Fujayrah
الفجيرة
Emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten
Kaart van Al-Fujayrah
Coördinaten 25°7'59,99"NB, 56°19'59,99"OL
Algemeen
Oppervlakte 1165 km²
Inwoners 98.000
Hoofdstad Fujairah
Dynastie Al Sharqi
Munteenheid Dirham (AED)
Tijdzone UTC +4
Overig
Officiële taal Arabisch
Religie Islam
Website Fujairah
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Arabische Emiraten

Fujairah (Arabisch: الفجيرة) is een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. De hoofdstad heet ook Fujairah. Fujairah heeft geen olie en moet zijn inkomsten dus van rijkere emiraten krijgen.

Fujairah verklaarde zich in 1902 onafhankelijk van Sharjah onder Sheikh Hamad ibn Abdullah al-Sharqi, maar het gebied werd pas in 1952 als staat erkend door het Verenigd Koninkrijk.

Fujairah is het enige emiraat dat niet grenst aan de Perzische Golf. Het is een bergachtig gebied, het bestaat grotendeels uit de ruige hellingen van het oostelijke Hadjargebergte en een kustvlakte aan de Golf van Oman. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn visserij, veeteelt en landbouw. Het emiraat krijgt meer regen dan de rest van de Verenigde Arabische Emiraten waardoor teelt van fruit en groente mogelijk is. Oliebronnen ontbreken, maar aan de kust bij de hoofdstad Fujairah ligt een grote haven voor het laden van aardolie die vanuit Abu Dhabi wordt aangevoerd. De lokale industrie bestaat vooral uit cement, mijnbouw en bouwactiviteiten.

De moskee Al Bidyah

In Fujairah, bij Bidiya op zo'n acht kilometer ten noorden van Khor Fakkan, staat de oudste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. Het stenen bouwwerk werd in 1446 gebouwd.[1] De Al Bidyah Mosque heeft vier koepels, maar de traditionele minaret ontbreekt. Het is een kleine moskee; de oppervlakte is ongeveer 50 vierkante meter.

Lijst van Emirs van Fujairah[bewerken | brontekst bewerken]

  • vóór 1903 - 1936?: Sheikh Hamad bin Abdullah al-Sharqi
  • 1936? - 1938: Sheikh Sayf ibn Hamad al-Sharqi
  • 1938 - 1974: Sheikh Mohammed ibn Hamad al-Sharqi
  • 1974 - heden: Sheikh Hamad ibn Muhammad al-Sharqi
Oost-Fujairah
Zie de categorie Emirate of Fujairah van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.