Furcifer antimena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Furcifer antimena
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2011)
Furcifer antimena.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Furcifer
Soort
Furcifer antimena
Grandidier, 1872
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Furcifer antimena op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Furcifer antimena op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Furcifer antimena is een hagedis uit de familie van de kameleons (Chamaeleonidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Alfred Grandidier in 1872. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleo antimena (Grandidier, 1872) gebruikt en later de naam Chamaeleon rhinoceratus lineatus (Methuen & Hewitt, 1913).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Het mannetje kan 34 centimeter lang worden, is groen met lichte strepen en heeft een dorsale kam bestaande uit ongeveer 30 kegelvormige schalen van drie tot zes millimeter lengte. Het wijfje kan 17 centimeter worden en zijn volledig donkergroen. Beide seksen hebben een uitsteeksel op het uiteinde van de neus, bij het mannetje is deze groter dan bij het wijfje.

Het wijfje legt 10 tot 15 eieren in een kuil in het zand, die ze na het leggen dichtgooit. Na een jaar komen de jongen uit.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort is endemisch in het zuidwesten van Madagaskar. F. antimena komt voor in doornig struikgewas en succulente begroeiing rond Ankotapiky, Antsokay en Toliara, op een hoogte tussen de 5 en 80 meter boven de zeespiegel. De oppervlakte van zijn leefgebied wordt geschat op ruim 6.000 vierkante kilometer en wordt begrensd door de rivieren Onilahy en Mangoky.

De bossen waarin hij leeft worden gekapt of verbrand voor de productie van houtskool en om plaats te maken voor landbouwgronden. Bovendien werden tot het verbod in 1994 2.052 exemplaren van de soort geëxporteerd voor de handel. De beschermingsstatus van F. antimena is daarom als kwetsbaar opgenomen op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]