Furfooz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Furfooz
Deelgemeente in België Vlag van België
Furfooz (België (hoofdbetekenis))
Furfooz
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Namen (provincie) Namen
Gemeente Vlag Dinant Dinant
Coördinaten 50° 13′ NB, 4° 58′ OL
Detailkaart
Furfooz (Namen (provincie))
Furfooz
Locatie in Namen (provincie)
Foto's
Sint-Pieterskerk (1866)
Sint-Pieterskerk (1866)
Portaal  Portaalicoon   België

Furfooz (Waals: Furfô) is een klein dorpje in de Belgische provincie Namen en een deelgemeente van Dinant. Furfooz ligt op een zevental kilometer van het stadscentrum, op een zachte helling iets ten noorden van de Lesse. Furfooz ligt in de Condroz, een geografische streek in dit land, die gekenmerkt wordt door geplooide heuvelruggen uit kalk-en zandsteen. In Furfooz wonen ongeveer 150 mensen.

Furfooz, voormalige boerderij (XVIIIde eeuw).

Furfooz is vooral bekend om de prehistorische vondsten, die in de talrijke grotten daar werden gedaan door onder andere Édouard Dupont (in 1864 en later). In het Trou de la Naulette vond hij in 1866 de schedelkap, een onderkaak, een ulna (een van beide botten van de voorarm) en een handbeentje van een neanderthaler, maar ook fossiele resten van verschillende dieren. Opzienbarende vondsten leidden tot een grote bekendheid bij de paleontologen overal ter wereld. Nu kan men er het Parc National bezoeken.

De snelstromende Lesse doet het zuiden van het dorp aan in een prachtig bebost landschap met 100 m hoge rotswanden uit kalksteen. In het park van Furfooz kan men de resten van een oud Romeins kamp bezoeken.

Réserve Naturelle de Furfooz[bewerken]

Externe links[bewerken]