Busan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fusan)
Busan Gwangyeoksi
부산 광역시
Plaats in Zuid-Korea Vlag van Zuid-Korea
Busan (Zuid-Korea)
Busan
Coördinaten 35° 9′ NB, 129° 3′ OL
Naam (taal-varianten)
Hangul 부산 광역시
Hanja 釜山 廣域市
Herziene romanisatie Busan Gwangyeoksi
McCune-Reischauer Pusan Kwangyŏksi
Algemeen
Oppervlakte 436 km²
Inwoners
(2005)
3.678.551
Overig
Website busan.go.kr
Foto's
Een collage van Busan
Een collage van Busan
Portaal  Portaalicoon   Korea

Busan of Poesan (Koreaans: 부산; 釜山 , Pusan) is een stad in het zuidoosten van Zuid-Korea. Busan ligt in de provincie Zuid-Gyeongsang, maar is een onafhankelijk bestuurd gebied.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Busan ligt aan de rivier Nakdong oostelijk van de berg Kumjung. De stad heeft een oppervlakte van 436 km² en in deze agglomeratie wonen 4,6 miljoen inwoners en is daarmee de op-een-na grootste stad in Zuid-Korea, na Seoel. Busan ligt aan de Japanse Zee (door de Koreanen wordt deze zee de Oostzee genoemd). Busan is een belangrijke havenstad en heeft een grote containeroverslag (zie ook de haven van Busan). Busan is sterk geïndustrialiseerd.

De berg Kumjung, ten westen van Busan, is een geliefd dagtochtje voor de bewoners van de stad. Een drukbezocht strand is het Haeundae-strand.

In het noorden van Busan bevindt zich de nationale universiteit van Busan. Rondom de universiteit bevinden zich cafés, bars en restaurants. De Chalgalchi markt bij de haven is bekend vanwege de verse vis en andere zeevruchten. De markt bevindt zich in een gebied met smalle straatjes.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Busan zijn er bootverbindingen met Japan en China. De belangrijkste snelweg van het land, de Gyeongbu Expressway, gaat van Busan naar de hoofdstad Seoel. Deze weg is onderdeel van de Aziatische weg 1.

Het internationale vliegveld van Busan heet Gimhae. Het belangrijkste spoorwegstation is station Busan.

Busan beschikt over een metro (metro van Busan) en een uitgebreid bussensysteem.

De haven van Busan is zeer belangrijk, ongeveer 30% van alle overgeslagen lading in Korea passeert Busan. Met betrekking tot containers is de positie nog dominanter, nationaal heeft de haven een marktaandeel van 75% van alle overgeslagen containers.[1] In 2021 stond Busan op de zevende plaats van havens wereldwijd gemeten naar het aantal overgeslagen containers.[1] In dat jaar werden 22,7 miljoen TEU overgeslagen.[1] In 2009 lag dit aantal verwerkte containers nog op 12 miljoen TEU.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Busan I'Park is een voetbalclub die uitkomt in de hoogste divisie van Zuid-Korea, de K-League. Zij spelen in het Busan Asiad Main Stadion, dat speciaal gebouwd is voor de Aziatische Spelen 2002 en het Wereldkampioenschap voetbal 2002.

In 1988 werden ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Seoel de Olympische zeilwedstrijden in de Baai van Busan gehouden, in 2002 werden de Aziatische spelen gehouden in Busan.

Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Busan heeft de volgende partnersteden:

Bekende inwoners van Busan[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Busan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.