Futuna (Wallis en Futuna)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Futuna
Eiland in Wallis en Futuna
Futuna, een van de Hoornse eilanden
Locatie
Eilandengroep Hoornse Eilanden
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 14°16'39"ZB, 178°8'24"WL
Algemeen
Oppervlakte 64 km²
Inwoners 4700 (73/km²)
Hoofdplaats Leava (grootste dorp en hoofdplaats van Sigave)
Hoogste punt Mont Puke (524 m)
Detailkaart
Kaart van Futuna
Kaart van de Hoornse Eilanden met Futuna aangeduid
Foto's
Strand van Taoa
Strand van Taoa

Futuna is het op een na grootste eiland van Wallis en Futuna.

Als schutspatroon van Futuna en de omringende eilanden geldt de heilige Petrus Chanel, een Franse missionaris en priester, die op Futuna als martelaar stierf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Futuna en Alofi, dat 1,7 km ten zuidwesten van Futuna ligt, zijn in 1616 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreizigers Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten. Ze noemden de eilanden Hoornse Eilanden naar de geboorteplaats van Schouten. De eilandengroep wordt nog steeds Îles de Horne genoemd.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het westelijke gedeelte van Futuna, waar het grootste dorp Leava gelegen is, vormt het traditioneel koninkrijk Sigave, het oostelijk gedeelte vormt samen met Alofi het koninkrijk Alo. De lokale bevolking spreekt in het dagelijks leven een Polynesische taal en leren op school Frans dat ze gebruiken voor officiële zaken en contacten met Europeanen.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Er komen slechts twee zoogdieren voor, waarvan er één (de bruine rat, Rattus norvegicus) geïntroduceerd is. De andere, de Tongavleerhond (Pteropus tonganus) heeft het eiland waarschijnlijk op natuurlijke wijze bereikt.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Vanop de luchthaven van Futuna te Vele, in het uiterste zuidoosten van het eiland, voert de Nieuw-Caledonische luchtvaartmaatschappij Aircalin normaliter lijnvluchten uit naar het hoofdeiland Wallis, dat op zijn beurt is verbonden met Fiji en Nieuw-Caledonië.