Fuut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fuut
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Fuut
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Podicipediformes (Futen)
Familie:Podicipedidae (Futen)
Geslacht:Podiceps
Soort
Podiceps cristatus
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Colymbus cristatus Linnaeus, 1758
Baltsende futen

Verspreidingsgebied van de fuut

 broedgebied
 permanent leefgebied
 overwinteringsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fuut op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De fuut (Podiceps cristatus) is een watervogel, en in Europa het grootste lid van de Podicipedidae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals alle leden van deze familie is de fuut een typische watervogel van plassen en meren. Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin. Tussen oog en snavel zit een zwarte streep. De snavel is lang en puntig, wat een voordeel is bij het jagen op vis.[2]

De poten hebben geen zwemvliezen, maar de tenen zijn wel voorzien van vliezige verbredingen.[2] Doordat de poten vrij ver naar achteren op het lichaam staan, kan de fuut makkelijk zwemmen en duiken en kan hij een grote snelheid halen bij het zwemmen.[2] Een zeer kenmerkende eigenschap is de mogelijkheid om redelijk lange afstanden onder water zwemmend af te leggen. Dit wordt gedaan om vis te bejagen, of om te vluchten bij gevaar. Futen kunnen zich door de plaatsing van de poten echter niet zo gemakkelijk lopend over het land voortbewegen. Nesten worden daarom bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd.

De jongen zijn zwart-wit gestreept en vaak maken zij een ritje achter op de rug van hun ouders. Het ouderpaar begroet elkaar met een uitgebreid baltsritueel.

Een fuut wordt gemiddeld 46 tot 51 cm lang.[3]

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Een fuut leeft voornamelijk van vis (2-10 cm), die wordt gevangen door ze onder water te achtervolgen. Dit gebeurt door onder water te duiken, en tot zo'n halve minuut onder water te blijven. In zeer helder water wordt soms vanaf het wateroppervlak gejaagd, dan kijkt de fuut met de kop onder water. Dit gebeurt doorgaans in de ochtend en in de namiddag. Ook worden wel insecten, schaaldieren, weekdieren, kikkers en planten gegeten.

Voortplanting en jongen[bewerken | brontekst bewerken]

Balts[bewerken | brontekst bewerken]

Futen staan bekend om hun baltsgedrag. Ze voeren twee soorten dansen uit tijdens de balts. In de eerste dans gaan het mannetje en het wijfje zij aan zij over het wateroppervlak. Voor de tweede dans duiken zij onder water en komen ze terug boven met een bek vol plantenslierten. Dan zwemmen ze naar elkaar toe, met de hals gestrekt, en zwemmen tegen elkaar op, rechtop, met de borst uit het water geheven. Ze verwijderen zich dan van elkaar om daarna weer tot elkaar te naderen. De uitstaande kragen en oorpluimen dragen bij tot de schoonheid van het baltsritueel. De paring gebeurt op het water.[2]

Nest[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar bouwt een futenpaar een speelnest op het water waar op ze uiteindelijk paren. Kort daarna bouwt het paar samen langs de waterkant een steviger drijvend nest, dat aan de oevervegegatie wordt verankerd.[2] In het nest worden 3 tot 4 bleek-blauwgroene eieren gelegd, die later verkleuren tot geel en bruin. Beide ouders broeden die om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt, dit ter camouflage. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt[4], kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving.

Jongen[bewerken | brontekst bewerken]

De kuikens hebben camouflagekleuren, die na enige tijd veranderen in het verenkleed van de ouders. De jongen zijn nestvlieders en zijn snel klaar voor het leven op het water.[2] Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen, kunnen de kuikens al zwemmen. Toch nemen de ouders de jongen vaak op de rug mee, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd tegen roofvissen en reigers. Na ongeveer tien weken zijn de jongen zelfstandig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Behoudens een deel van Scandinavië komt de fuut in heel Europa en ook in Zuid-Afrika voor. Het is gedeeltelijk een trekvogel. Noordelijke futen kunnen in Nederland overwinteren, bijvoorbeeld rond het IJsselmeer en de Randmeren. Na de bouw van de Deltawerken kwamen grote populaties futen op in de Grevelingen.

De fuut broedt in Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië. In België is de fuut een schaarse broedvogel, maar er zijn broedparen in het Antwerpse havengebied.[5]

De soort telt 3 ondersoorten:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • SoortenBank.nl beschrijving, afbeeldingen en geluid
  • SOVON - Verspreiding en aantalsontwikkeling van de Fuut in Nederland
  • Kaarten met waarnemingen:
Zie de categorie Podiceps cristatus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.