Fysiotherapeut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Revalidatie na botbreuk van het opperarmbeen

Een fysiotherapeut, kinesitherapeut, of kinesist laat patiënten met verschillende lichamelijke klachten oefeningen doen die onder de noemer fysiotherapie/kinesitherapie vallen.

De fysiotherapeut/kinesitherapeut begint met een vraaggesprek met de patiënt (anamnese). Op basis van de verkregen informatie gaat de kinesitherapeut over tot een kinesitherapeutisch onderzoek, stelt hij een behandelplan op en bespreekt hij dat met de patiënt, met als doel het beter gebruikmaken van het lichaam, bijvoorbeeld door gewrichten beweeglijker te maken en pijn te verminderen, opdat de patiënt weer kan werken en/of sporten.

Fysiotherapeuten zijn onder andere werkzaam in een bewegingshuis, revalidatiecentrum, verpleeghuis, ziekenhuis maar ook in particulier praktijken, sportverenigingen en het buitengewoon onderwijs (Vlaanderen) en speciaal onderwijs (Nederland).

Het beroep van kinesitherapeut/fysiotherapeut is wettelijk beschermd.

  • Zo zijn Belgische kinesitherapeuten ingeschreven bij het RIZIV.
  • Nederlandse fysiotherapeuten zijn ingeschreven in het BIG-register.

Opleiding[bewerken]

De Nederlandse hbo-opleiding tot fysiotherapeut/kinesitherapeut wordt door veel hogescholen aangeboden. Daarnaast wordt in Nederland aan de Universiteit Utrecht de opleiding "Fysiotherapiewetenschap" aangeboden voor afgestudeerde fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Bij deze opleiding staat het leren, opzetten, uitvoeren en implementeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van fysiotherapie centraal.

In Vlaanderen wordt de opleiding "Master of science in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie" aangeboden aan de universiteiten van Gent, Leuven, Antwerpen, Hasselt en Brussel. Behalve het toepassen van behandelingen leren de studenten er ook op wetenschappelijke grond behandelingstechnieken en -methoden onderzoeken, beoordelen, vergelijken waarbij 'evidence based practice' steeds centraal staat.
Sinds academiejaar 2013-2014 werden alle bacheloropleidingen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (RevaKi) aan de hogescholen ingekanteld binnen de universiteiten. De masteropleiding RevaKi, waarbinnen de student een specialisatie kiest, wordt vervolgens per definitie aan een universiteit afgewerkt. Voor tal van dergelijke afstudeerrichtingen zijn er uitgebreide samenwerkingsverbanden tussen de Vlaamse universiteiten.

Specialisaties[bewerken]

Binnen het domein van de kinesitherapie zijn er verschillende specialisaties.

  • Musculoskeletale revalidatie: revalidatie van klachten betreffende spieren (musculo) en botten en gewrichten, zowel van de wervelkolom als van de perifere gewrichten (skeletale). Soms wordt binnen deze specialisatie nog onderscheid gemaakt tussen een manueel therapeut en een sportkinesitherapeut. In Nederland is er een verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut. In België worden deze specialisaties officieel niet apart erkend, al is er in de praktijk wel verschil tussen de specialisaties
  • Neurologische revalidatie: revalidatie van personen met een neurologische aandoening zoals Parkinson, Cerebrovasculair accident (CVA, hersenbloeding of herseninfarct), Multiple sclerose, ...
  • Cardiale revalidatie: revalidatie van personen met een bepaalde hartaandoening
  • Pulmonaire revalidatie: revalidatie van personen met een bepaalde aandoening van het ademhalingsapparaat
  • Pediatrische revalidatie: revalidatie van kinderen en adolescenten, vaak met aangeboren pathologieën zoals CP (cerebral palsy), spina bifida, mucovicidose, ...
  • Psychomotorische revalidatie: revalidatie van personen met psychiatrische aandoeningen evenals van kinderen en jongeren met bepaalde problemen van de motoriek.

Bronvermelding en externe links[bewerken]