Gómez Suárez de Figueroa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Spaans leger onder leiding van Gómez Suárez de Figueroa bij het beleg van Rheinfelden, schilderij van Vicente Carducho.

Gómez Suárez de Figueroa y Córdoba (Guadalajara, 1 september 1587München, 14 januari 1634) was een Spaans edelman, diplomaat en legeraanvoerder in de 17e eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Figueroa was een zoon van Lorenzo IV Suárez de Figueroa, hertog van Feria en markies van Villalba. Gómez de Figueroa stond bekend als Groot Hertog van Feria door zijn militaire verdiensten gedurende zijn carrière. Hij werd benoemd tot onderkoning van Valencia, Catalonië en gouverneur van Milaan. Gedurende de Dertigjarige Oorlog was hij als diplomaat actief in de Kerkelijke Staat en in Frankrijk. In de zomer van 1633 leidde hij een leger van 20.000 soldaten vanuit Italië om strategische posities langs de 'Spaanse weg' door Valetellina en Duitsland naar de Spaanse Nederlanden te heroveren. Hij ontzette Konstanz en belegerde Bregenz en Rheinfelden, maar slaagde er niet in alle objectieven te bereiken. In 1634 stierf hij aan tyfus in München.