Göran Hägglund

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Göran Hägglund

Bo Göran Hägglund (Degerfors (Värmland), 27 januari 1959) is een Zweeds politicus voor de Kristdemokraterna. Op 3 april 2004 werd hij gekozen tot voorzitter van zijn partij als opvolger van Alf Svensson. Sinds 2006 is hij minister in het kabinet van Fredrik Reinfeldt belast met Gezondheid en Sociale Zaken.

Hij werd geboren in Degerfors, maar verhuisde in 1978 naar Jönköping. Hij groeide op in de Pinksterbeweging, maar is nu lid van de Zweedse Kerk. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen.

Zijn eerste politieke stappen zette hij in de christendemocratische jongerenorganisatie. Vanaf 1978 werkte hij voor de partij en in de jaren 1980 kwam hij in de gemeenteraad van Jönköping. Nadat zijn partij in 1985 een parlementszetel won, ging hij aan de slag als parlementair medewerker. In 1988 verliet hij gedurende enkele jaren het politieke leven en ging hij werken voor een verzekeringsmaatschappij. In 1991 kwam hij terug als parlementslid.

Hägglund werd al lang gezien als de opvolger van Alf Svensson die al sinds de jaren 1970 partijleider was. Toch kreeg hij aanvankelijk tegenstand van twee andere kandidaten die op meer steun kunnen rekenen. Ze trokken zich echter beiden terug en zo werd Hägglund alsnog partijleider.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]