Götz George

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Götz George
GötzGeorge.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Götz Schulz
Geboren 23 juli 1938
Land Duitsland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Götz George als Horst Schimanski

Götz George, eigenlijke naam Götz Schulz (Berlijn, 23 juli 1938) is een Duits acteur die in 1953 zijn eerste rol had in de film Wenn der weiße Flieder wieder blüht. Sindsdien heeft hij in zijn carrière in meer dan honderd films gespeeld en in verscheidene televisieprogramma's opgetreden.

Het bekendst is Götz van de rol van commissaris Horst Schimanski uit de Duitse krimiserie Tatort. Chiem van Houweninge speelde daarin vaak met samen, schreef en regisseerde ook voor de Schimanski-afleveringen. Zij zijn vrienden geworden.

Hij doet alle stunts, achtervolgingen en vechtpartijen zelf. Hij wonnen meerdere keren een Goldene Kamera, Bambi en de Bayerischer Filmpreis. In 2003 won hij een Emmy Award voor "Mein Vater". Hij ontving een Orde van Verdienste van de deelstaat Berlijn en de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.

In 1967 werd hij vader van zijn dochter Tanja uit zijn huwelijk (1966-1976) met de Oostenrijkse actrice Loni von Friedl. In 2014 trouwde hij met journaliste Marika Ullrich. Götz' vader was de bekende film- en toneelacteur Heinrich George (1893-1946).

Filmografie[bewerken]

Televisie[bewerken]

Externe link[bewerken]

  1. Götz George wird 75 Schimmi, altes Haus!