Güler Turan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Güler Turan
Güler Turan als schepen in actie.jpg
Volledige naam Güler Turan
Geboren Gent, 1 februari 1975
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij sp.a
Functies
2007 - heden Gemeenteraadslid Antwerpen
2009 - heden Vlaams Parlementslid[1]
2010 - 2011 Gemeenschapssenator[2]
2011 - 2012 Schepen Antwerpen
2014 - heden Deelstaatsenator
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Güler Turan (Gent, 1 februari 1975) is een sp.a-politica en advocate uit Antwerpen.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Ze is het tweede kind uit een gezin van vier. Op haar derde verhuisden de Turans van Gent naar Antwerpen waar ze zich vestigden te Berchem. Haar vader werkte als arbeider voor Opel Belgium, haar moeder baatte een zaak uit in Berchem zelf. Haar basisonderwijs liep ze in de Jozef Balstraat, het secundair in het Koninklijk Atheneum Berchem waar ze wetenschappen - wiskunde studeerde. Ze stroomde door naar de Universiteit Antwerpen waar ze in 1998 als licentiaat in de rechten met onderscheiding afstudeerde. Ze vulde haar licentiaatsdiploma aan met een extra master in business law.

Professionele loopbaan[bewerken]

Ze startte haar carrière bij het prominente advocatenbureau Huybrechts-Engels-Craen. In 2002 opende ze haar eigen advocatenkantoor in de Driekoningenstraat te Berchem. Aangetrokken door het project van Patrick Janssens voor de stad, stelde ze zich in 2006 kandidaat voor de Antwerpse gemeenteraad en werd probleemloos verkozen. Als gemeenteraadslid was zij voorzitter van Integan en voorzitter van Interkabel.

Een vierde plaats leverde haar bij de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 een zetel op in het Vlaams Parlement. Daar werd ze o.m. vast lid van de commissie Werk en Economie. Ze behartigde vanuit die commissie de belangen van de ondernemer. Daarbij vestigde ze de aandacht op de verschillende ondernemende doelgroepen. Ze werd onder meer de spreekbuis van de gefailleerde ondernemers, vrouwelijke ondernemers, jonge ondernemers, allochtone ondernemers en oudere ondernemers. Naast haar inzet voor deze doelgroepen concentreerde ze zich op sociaal innovatieve vormen van ondernemen zoals crowdfunding, microkredieten, coöperatieven en anderen. Na de verkiezingen van 13 juni 2010 werd ze vanaf midden juli 2010 door het Vlaams Parlement aangewezen als gemeenschapssenator. Vanuit de commissie Justitie pleitte ze daar vooral voor een toegankelijker rechtssysteem.

In december 2011 gaf ze haar zetel als gemeenschapssenator op, omdat Patrick Janssens haar vroeg om het schepenambt op te nemen in Antwerpen. Op 23 december 2011 legde ze dan ook de eed af.

Ze werd als kandidaat voor de Antwerpse gemeenteraad en de Berchemse districtsraad voor de lokale verkiezingen van 14 oktober 2012 verkozen. In de Antwerpse gemeenteraad behartigt ze thema's rond werk en economie. Zo schreef ze onder meer een jeugdwerkgelegenheidsplan en ijvert ze parallel voor een uitgewerkt ondernemersstatuut voor jongeren.

Naast de thema's rond werk (jeugdwerkgelegenheid) en economie (ondernemen) is ze vanuit haar juridisch-technische en economische achtergrond tevens de woordvoerder van de partij in het Opel Antwerpen dossier.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 werd ze herkozen als Vlaams Parlementslid en werd ze begin juli 2014 door haar partij als deelstaatsenator naar de hervormde Senaat gestuurd.

Als enige onthield ze zich op 28 juni 2017 bij de stemming tegen het onverdoofd slachten.

Externe link[bewerken]