Güler Turan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Güler Turan
Güler Turan
Geboren Gent, 1 februari 1975
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij sp.a
Functies
2007-heden Gemeenteraadslid Antwerpen
2009-2019 Vlaams Parlementslid[1]
2010-2011 Gemeenschapssenator[2]
2011-2012 Schepen Antwerpen
2014-2019 Deelstaatsenator
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Güler Turan (Gent, 1 februari 1975) is een Belgisch politica voor de sp.a en advocate.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Ze is het tweede kind uit een gezin van vier van Turkse afkomst. Op haar derde verhuisde het gezin Turan van Gent naar Antwerpen, waar ze zich vestigden te Berchem. Haar vader werkte als arbeider voor Opel Belgium, haar moeder baatte een zaak uit in Berchem zelf. Haar basisonderwijs liep ze in de Jozef Balstraat, het secundair in het Koninklijk Atheneum Berchem waar ze wetenschappen - wiskunde studeerde. Ze ging verder studeren aan de Universiteit Antwerpen, waar ze in 1998 als licentiaat in de rechten met onderscheiding afstudeerde. Ze vulde haar licentiaatsdiploma aan met een extra master in business law.

Professionele loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Ze startte haar carrière bij het prominente advocatenbureau Huybrechts-Engels-Craen. In 2002 opende ze haar eigen advocatenkantoor in de Driekoningenstraat te Berchem. Aangetrokken door het project van Patrick Janssens voor de stad, stelde ze zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kandidaat voor de Antwerpse gemeenteraad en werd probleemloos verkozen. Als gemeenteraadslid was zij voorzitter van Integan en voorzitter van Interkabel.

Een vierde plaats leverde haar bij de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 een zetel op in het Vlaams Parlement. Daar werd ze onder meer vast lid van de commissie Werk en Economie. Ze behartigde vanuit die commissie de belangen van ondernemers. Daarbij vestigde ze de aandacht op de verschillende ondernemende doelgroepen. Ze werd onder meer de spreekbuis van de gefailleerde ondernemers, vrouwelijke ondernemers, jonge ondernemers, allochtone ondernemers en oudere ondernemers. Naast haar inzet voor deze doelgroepen concentreerde ze zich op sociaal innovatieve vormen van ondernemen zoals crowdfunding, microkredieten, coöperatieven en anderen. Na de verkiezingen van 13 juni 2010 werd ze vanaf midden juli 2010 door het Vlaams Parlement aangewezen als gemeenschapssenator. Vanuit de commissie Justitie pleitte ze daar vooral voor een toegankelijker rechtssysteem.

In december 2011 gaf ze haar zetel als gemeenschapssenator op, omdat Patrick Janssens haar vroeg om schepen in Antwerpen. Op 23 december 2011 legde ze de eed af in die functie.

Ze werd als kandidaat voor de Antwerpse gemeenteraad en de Berchemse districtsraad voor de lokale verkiezingen van 14 oktober 2012 verkozen en ging zetelen in de Antwerpse gemeenteraad. Daar behartigde ze thema's rond werk en economie. Zo schreef ze onder meer een jeugdwerkgelegenheidsplan en ijverde ze parallel voor een uitgewerkt ondernemersstatuut voor jongeren.

Naast de thema's rond werk (jeugdwerkgelegenheid) en economie (ondernemen) was ze vanuit haar juridisch-technische en economische achtergrond tevens de woordvoerder van de partij in het Opel Antwerpen-dossier.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 werd ze herkozen als Vlaams Parlementslid en werd ze begin juli 2014 door haar partij als deelstaatsenator naar de hervormde Senaat gestuurd. Ze onthield zich op 28 juni 2017 als enige bij de stemming tegen het onverdoofd slachten in het Vlaams Parlement. Turan bleef senator en Vlaams Parlementslid tot in 2019.

Bij de lokale verkiezingen in 2018 werd ze herkozen als gemeenteraadslid in Antwerpen. Toen duidelijk werd dat haar partij samen met N-VA en Open Vld een coalitieakkoord had gesloten, verzette ze zich hiertegen. In een interne stemming koos de sp.a om toch in het nieuwe stadsbestuur te stappen. Enkele dagen later gaf Turan te kennen zich niet verkiesbaar te stellen bij de parlementsverkiezingen in 2019, maar wel in de Antwerpse gemeenteraad actief te blijven.[3]

In oktober 2020 werd ze managing partner van BelgateQ, dat energieprestatiecertificaten aflevert.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]