Günter Wallraff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Günter Wallraff in 2013.

Günter Wallraff (Burscheid bij Keulen, 1 oktober 1942) is een Duits schrijver en undercoverjournalist.

Wallraff werd beroemd om zijn bijzondere onderzoeksmethodes, waarbij hij zelf onder een fictieve identiteit deel werd van zijn onderzoeksdomein. Zo werkte hij in 1977 een tijd als journalist voor het roddelblad Bild Zeitung onder de naam "Hans Esser", en schreef in zijn boeken Der Aufmacher en Zeugen der Anklage over soms mensonterende methodes.

Zijn boek "Ganz unten" (vertaald als Ik (Ali)) veroorzaakte in 1985 veel ophef; Wallraff werkte een tijd undercover vermomd als Turks gastarbeider in de Duitse industrie. Uit het verslag kwamen misstanden in de werkomstandigheden van buitenlandse gastarbeiders in de publiciteit.

Wallraff kreeg echter ook kritiek op deze aanpak[bron?], omdat soms privacy van betrokkenen zou zijn geschonden of handelsgeheimen zouden onthullen. Hij werd meerdere malen gedaagd, maar nooit veroordeeld. Hij werd ook beschuldigd van plagiaat en vervalsing.

Verdachtmaking als Stasi-medewerker[bewerken]

Het blad Stern berichtte op 4 september 2003 dat Wallraff als inoffizieller Mitarbeiter (informant) rond 1968-1971 de Oost-Duitse Stasi informatie geleverd zou hebben.[1] Wallraff ontkent echter ooit actief voor de Stasi gewerkt te hebben,[2] en klaagde in 2003/2004 de uitgeverij Axel-Springer-Verlag aan, wegens herhaalde aantijgingen als zou hij Stasi-Mitarbeiter zijn geweest. De rechtbank (Landgericht) in Hamburg verbood in december 2004 met name het Axel-Springer-concern Wallraff nog langer aan te duiden als Stasi-Mitarbeiter, hetgeen in 2006 bekrachtigd werd door het hoogste gerechtshof (Oberlandesgericht) van de deelstaat Hamburg.[3]

Trivia[bewerken]

In het Zweeds bestaat het werkwoord wallraffa ("wallraffen") dat vertaald kan worden als "onderzoeksjournalistiek bedrijven onder een valse identiteit". Het woord is officieel geboekstaafd bij de Zweedse Academie.[4]

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. IM „Wagner“: Behörde bestätigt Wallraffs Stasi-Tätigkeit. In: stern.de. 4 september 2003
  2. Evelyn Finger & Annabel Wahba: Günter Wallraff: „Das waren freundliche Herren“. In: Die Zeit. Nr. 18, 26 april 2012
  3. Deze paragraaf ('Verdachtmaking als Stasi-medewerker') is in eerste opzet een vertaling en samenvatting van de gelijknamige paragraaf in het Duitse Wiki-artikel over Wallraff, versie 27 augustus 2012.
  4. Sprachliches Denkmal für Günter Wallraff Duitstalig artikel. URL bezocht 13 maart 2007.