GAZ-AAA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GAZ-AAA
GAZ-AAA
Soort
Periode -
Bemanning 1 chauffeur + 1 bijrijder
Lengte 5,335 m
Breedte 2,040 m
Hoogte 1,970 m
Gewicht 2,475 ton
Pantser en bewapening
Motor 50 pk bij 2.800 toeren per minuut
Rijbereik 285 kilometer op weg

De GAZ-AAA (Russisch: ГАЗ-ААА), ook bekend onder de namen GAZ-3A of GAZ-Timken, was een in de Sovjet-Unie geproduceerde vrachtwagen voor commercieel en militair gebruik. Het voertuig werd in groten getale geproduceerd in de jaren 1934-1943. In totaal zijn er ruim 37.000 exemplaren, in diverse versies, van gefabriceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren 20 kregen de Sovjetleiders meer oog voor de ontwikkeling van de auto-industrie. De Opperste Sovjet sloot in 1929 een overeenkomst met de Amerikaanse autoproducent Ford, waarvan productiefaciliteiten werd geïmporteerd en licenties werden overgenomen voor de eerste modellen. De fabriek van GAZ startte in 1929 met de productie. Een van de eerste modellen was de vierwielige GAZ-AA, gebaseerd op de Ford Model AA, waarvan de zeswielige GAZ-AAA een verdere ontwikkeling was. Het belangrijkste verschil tussen beide modellen was een tandemachteras voor de GAZ-AAA waarmee het laadvermogen werd verhoogd.

Technische details[bewerken | brontekst bewerken]

Het leeggewicht van de GAZ-AAA vrachtwagen was 2,5 ton; het laadvermogen in terrein was 1,5 ton en 2 ton op wegen. Van de zes wielen werden alleen de vier achterwielen aangedreven, 6 x 4. De motor was een 4 cilinder zijklep benzinemotor met een cilinderinhoud van 3.285cc. Het vermogen was 50 pk bij 2.800 toeren per minuut.[1]

Zie de categorie GAZ-AAA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.