Engie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf GDF Suez)
Ga naar: navigatie, zoeken
ENGIE
Engie
Beurs Euronext: ENGI
Oprichting 22 juli 2008
Sleutelfiguren Isabelle Kocher (CEO)
Hoofdkantoor Parijs, Frankrijk
Werknemers 150.000
Producten aardgas, lng, elektriciteit
Omzet € 66,6 miljard (2016)
Website www.engie.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Engie S.A., voorheen GDF SUEZ S.A., is een Frans multinationaal energiebedrijf dat opereert in de productie, onderhoud en distributie van elektriciteit, aardgas en duurzame energie. Het is het grootste nutsbedrijf ter wereld na overname van het Britse International Power. Initieel is de firma ontstaan door de fusie van Gaz de France en SUEZ op 22 juli 2008.

Het bedrijf is genoteerd op de Euronext beurzen in Parijs en Brussel en behoort tot de CAC 40, BEL20, Dow Jones Euro Stoxx 50 en Euronext 100 indices. Gérard Mestrallet is voorzitter van de raad van bestuur en gedelegeerd bestuurder. Het hoofdkantoor van Engie is gevestigd in het Parijse 8e arrondissement.

Geschiedenis[bewerken]

Gaz de France[bewerken]

Gaz de France was een Frans energiebedrijf dat gespecialiseerd was in het transport en de distributie van aardgas, oorspronkelijk ontstaan door de wet tot nationalisatie van elektriciteit en gas van 8 april 1946. Onder invloed van de liberalisering van de energiemarkt kwam Gaz de France ook met gecombineerde elektriciteit+gas aanbiedingen.

SUEZ[bewerken]

SUEZ was een Frans-Belgische holding die elektriciteit en gas produceert en verhandelt, en aan watervoorziening en afvalverwerking deed. Het bedrijf is ontstaan als de financieringsmaatschappij voor de aanleg van het Suezkanaal, opgericht door Ferdinand de Lesseps onder de naam Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez.

Op 26 juli 1956 werd het Suezkanaal genationaliseerd door Nasser. De Compagnie verloor daarmee haar belangrijkste activiteit, maar ontving wel een financiële vergoeding een paar jaar later. In 1958 werd de naam gewijzigd in Compagnie financière de Suez en het bedrijf legde zicht toe op investeringen en beleggingen in verschillende sectoren van de economie.

In 1988 verwerft Compagnie financière de Suez een meerderheidsbelang in de Generale Maatschappij van België. In 1997 fuseert het bedrijf met waterleidingmaatschappij Lyonnaise des Eaux tot Suez Lyonnaise des Eaux. In 2001 wordt de naam veranderd in SUEZ. Na een strategisch beleidswijziging worden de activiteiten beperkt tot de energie- en watersegmenten. Alle andere activiteiten worden verkocht of afgestoten. SUEZ is sinds november 2005 ook de eigenaar van het Belgische energiebedrijf Electrabel, inclusief Electrabel Nederland nv

Fusie[bewerken]

Op 25 februari 2006 werd bekendgemaakt dat SUEZ en het Franse staatsconcern Gaz de France gaan fuseren.[1] Het betreft een fusie op basis van gelijkwaardigheid. De Franse Staat had een aandelenbelang van 80% in Gaz de France en krijgt 35% van de aandelen van de combinatie die verdergaat als GDF SUEZ. Het nieuwe bedrijf krijgt een marktkapitalisatie van €90 miljard en een omzet van €72 miljard.[1] Om de fusie mogelijk te maken doet SUEZ afstand van zijn milieuactiviteiten. Deze worden onder de naam Suez Environnement naar de beurs gebracht en daarbij wordt 65% van de aandelen van het bedrijf uitgekeerd aan de aandeelhouders van SUEZ.[1] GDF SUEZ behoudt een controleminderheid van 35%. De fusie met Gaz de France is in 2008 afgerond. GDF SUEZ had een belang van ruim 57% in Distrigas in handen, maar moest onder druk van de Europese Commissie de controle over de Belgische aardgasdistributeur opgeven. Het Italiaanse Eni nam deze aandelen in 2008 over.

ENGIE[bewerken]

Op 24 april 2015 maakte CEO Gerard Mestrallet de naamswijziging naar Engie bekend.[2] Alle activiteiten van ENGIE wereldwijd zullen onder de naam van ENGIE verder gaan.

Activiteiten in België en Nederland[bewerken]

In Nederland en België is Engie onder meer eigenaar van Engie Electrabel, Tractebel, Engie Services Nederland, Cofely Fabricom, ENGIE LNG Solutions, Electroproject Aandrijftechniek, Kalibra en Engie Nederland.

GDF SUEZ LNG Solutions heeft een sterke LNG-positie in de wereld en is de grootste invoerder van LNG in Europa.

Engie is ook een aandeelhoude van SUEZ Environnement (SITA).