GLAAD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Gay & Lesbian Alliance Against Defamation of GLAAD is een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het stimuleren en bewaken van oprechte representatie van homo's, bi's en transgenders in de media als een manier om homofobie en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit te bestrijden. GLAAD is opgericht in 1985 in New York City om te protesteren tegen de wijze waarop de New York Post in die tijd verslag deed van de aids-epidemie. Haar werkterrein verlegde zich al snel naar Los Angeles: het hart van de Amerikaanse film- en televisieindustrie.

GLAAD wist onder andere de aandacht van het Amerikaanse en internationale publiek te richten op de door homohaat gemotiveerde moorden op Matthew Shepard en Brandon Teena (wiens levensverhaal onderwerp is van de film Boys Don't Cry). Ook sprak GLAAD haar verontwaardiging uit over de anti-homo teksten van Eminem en gaf zij bekendheid aan de openlijk homoseksuele slachtoffers en hulpverleners van de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

Sinds 1990 reikt GLAAD jaarlijks prijzen uit aan media en personen die hebben bijgedragen aan een positieve en eerlijke representatie van homo's, bi's en transgenders.

Externe link[bewerken]