Gabriel Fehervari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gabriel Fehérvári (Wilrijk, 1960) is een Vlaams zakenman van Hongaarse afkomst, die actief was in de mediasector. Hij stond aan de wieg van bedrijven zoals Alfacam, Eurocam Media Center en Euro1080, en had er de dagelijkse leiding over. Ook het opstarten van het Europese cultuurkanaal EXQI is een van zijn verwezenlijkingen geweest. De vader van Gabriel Fehervari kwam tijdens de Hongaarse opstand van 1956 naar België. Hij was een van de vele hogeropgeleide Hongaren die vluchtte voor het geweld in eigen land. In Hoboken kon hij aan de slag.

Opleiding[bewerken]

Gabriel studeerde aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege, gevolgd door de studies Rechten aan de Universiteit Antwerpen (UFSIA) en de Katholieke Universiteit Leuven. In Leuven ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Karin Stoop, die daar Kinesitherapie studeerde.

Alfacam[bewerken]

Bij het eerste Night of the Proms concert in Antwerpen in 1985 bood Fehervari zijn diensten aan. Met enkele camera's werd het concert opgenomen, terwijl Fehervari zelf voor de regie instond. Ook de volgende jaren zou Alfacam de opnames van dit concert verzorgen, telkens met meer en betere middelen. Stelselmatig groeiden de opdrachten en het bedrijf. Alfacam legde zich hierbij toe op de technische infrastructuur om opnames te maken en te regisseren, terwijl de cameramensen vooral ingehuurd worden. Alfacam werd echter failliet verklaard op 19 april 2013.

Doorbraak[bewerken]

Eind jaren 90 mocht Alfacam de infrastructuur leveren voor de uitzending van het Eurosongfestival in Israël. Door de internationale uitstraling van dit evenement werd het bedrijf van Fehervari een referentie bij de audiovisuele media. Zo leverde hij 1 wagen voor de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City, en verzorgde opnames voor het Wereldkampioenschap voetbal 2002. Voor het faillissement was Alfacam op vele grote wereldevenementen actief.

Andere bedrijven[bewerken]

Naast Alfacam werkte Fehervari aan de uitbouw van hdtv. Hij is namelijk van oordeel dat Europa achteropblijft op Japan en de Verenigde Staten. Daarom richtte hij in 2004 Euro1080 op, genoemd naar het aantal beeldlijnen in het hdtv-formaat. In 2005 kwam binnen dit hdtv-concept de cultuurzender EXQI tot stand.