Burgemeester Gabriël Theunisbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gabriel Theunisbrug)
Gabriël Theunisbrug
Burgemeester Gabriël Theunisbrug
Algemene gegevens
Locatie Merksem
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 27′ OL
Overspant Albertkanaal en spoorlijn 220
Lengte totaal 123 m
Breedte 27,5 m
Bouw
Ingebruikname 1965
Gebruik
Weg N129
Architectuur
Type liggerbrug
Materiaal beton
Burgemeester Gabriël Theunisbrug (België)
Burgemeester Gabriël Theunisbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Burgemeester Gabriël Theunisbrug is een liggerbrug in het Antwerpse district Merksem over het Albertkanaal en over de in 2014 gesloten spoorlijn 220 (Y Noorderlaan - Merksem) die ten noorden van het kanaal lag. De brug is genoemd naar Gabriël Theunis, burgemeester van Merksem tussen 1963 en 1969. De brug bestaat uit drie overspanningen: twee zij-overspanningen van 31 m elk en een middenoverspanning over het kanaal van 61 m.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Gabriël Theunisbrug is ouder dan het Albertkanaal zelf. In 1906 werd een brug gebouwd over de Kempische Vaart voor de verbinding van tram 3 tussen Schijnpoort en Merksem. De brug werd verscheidene malen verbreed en verlengd. In 1996 werd de brug voor de laatste maal verlengd toen tram 3 aan het Sportpaleis ondergronds (in de premetro) ging. In 2019 werd Julie Van Espen vermoord onder de brug.

Verschillende namen[bewerken | brontekst bewerken]

De Gabriël Theunisbrug wordt in de volksmond ook wel brug van het Sportpaleis of Sportpaleisbrug genoemd, omwille van zijn ligging bij het Antwerpse Sportpaleis.

Een andere naam is de brug van 't Schijnpoort, genoemd naar de nabijgelegen Schijnpoort, aan de andere kant van de R1 Ring van Antwerpen.

Vroeger werd de brug ook wel viaduct van Merksem genoemd, hoewel dit momenteel[(sinds) wanneer?] enige verwarring veroorzaakt met het grote viaduct van de R1 tussen het Sportpaleis en de Luchtbal.

Masterplan[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen voor een betere bevaarbaarheid van het Albertkanaal door containerschepen werden de bruggen tussen Antwerpen en Wijnegem verhoogd en kregen een nieuwe functie. De nieuwe doorvaarthoogte bedraagt 9,10 m. Het Albertkanaal ter hoogte van de Theunisbrug zal ook verbreed worden van 45 m tot 91 m. De nieuwe brug heeft hierdoor een hoofdoverspanning van 115 m.

De nieuwe Theunisbrug bestaat uit drie naast elkaar gelegen bruggen, twee verkeersbruggen en een trambrug. De verkeersbruggen bevatten elk 2 rijstroken in dezelfde richting. Voor het fiets- en voetgangersverkeer hangen er twee uitkragende fiets- en voetgangersbruggen aan de verkeersbruggen. De bouw van de nieuwe brug startte in april 2019 en is in het voorjaar van 2021 afgerond.[1]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De Vlaamse Waterweg, Theunisbrug, Update 21 november 2018. De Vlaamse Waterweg (22 november 2018). Gearchiveerd op 27 maart 2023. Geraadpleegd op 22 november 2018.
Volgende brug stroomafwaarts:
IJzerlaanbrug
Bruggen over het Albertkanaal Volgende brug stroomopwaarts:
Deurnebrug