Gabriel Voisin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri Farman (links) en Gabriel Voisin (rechts)

Gabriel Voisin (Belleville (Rhône), 5 februari 1880Ozenay, 25 december 1973) was een Franse luchtvaartpionier.

Gabriel Voisin was al jong geïnteresseerd in de techniek en samen met zijn broer Charles ontwikkelde hij voordat hij 20 jaar was onder meer een geweer, een boot en een auto. In 1906 richtte hij samen met zijn broer de eerste luchtvaartonderneming ter wereld op, Les Frères Voisin. De dood van zijn twee jaar jongere broer in 1912 bij een auto-ongeluk was van grote betekenis. Het gebruik van zijn vliegtuigen voor oorlogsdoeleinden (in de Eerste Wereldoorlog) leverde gewetensproblemen op, waardoor hij zich terugtrok in de auto-industrie en het merk Avions Voisin oprichtte.

Experiment met watervliegtuig "Canard Voisin" en vliegdekschip "La Foudre" in juni 1912

Hij bouwde auto's van hoge kwaliteit met technische hoogstandjes, zoals de schuivenmotor.

Motor Fly[bewerken | brontekst bewerken]

In 1919 vroeg hij patent aan voor zijn Motor Fly. Dit was een gemotoriseerd wiel dat het achterwiel van een normale fiets kon vervangen. Het had een 157cc-eencilinder tweetaktmotor waarvan, zoals bij veel hulpmotoren, de cilinder naar beneden wees. In 1920 kreeg hij een tweede patent omdat er nu ook twee versnellingen waren toegepast. Behalve dat het wiel kon worden vervangen door een normaal wiel, kon de motor ook ontkoppeld worden zodat er normaal gefietst kon worden. Bij gebruik voor aandrijving werd een 2,5 liter benzinetank aan het frame van de fiets gehangen.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Voisin juist een auto voor de kleine beurs, de Biscooter, die later in Spanje als Biscuter werd geproduceerd.

Zie de categorie Gabriel Voisin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.