Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve
Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Prent van Louis Carrogis Carmontelle, 1759
Algemene informatie
Bijnaam Madame de Villeneuve
Geboren 1695, La Rochelle
Geboorteplaats La Rochelle
Overleden 29 december 1755, Parijs
Overlijdensplaats Parijs
Land Koninkrijk Frankrijk
Werk
Genre sprookje
Bekende werken La Jeune Amériquaine et les contes marins, Le Cabinet des Fées et autres contes merveilleux, Belle en het Beest
(en) IMDb-profiel
Lijst van Franstalige schrijvers
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve was een Franse schrijfster (La Rochelle, 1695 - Parijs, 29 december 1755) die gezien wordt als de originele schrijfster van Belle en het Beest. Haar lange versie werd verkort en opnieuw uitgegeven door Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Belle en het Beest[bewerken | brontekst bewerken]

Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuves uitgave van Belle en het Beest is de versie die wij het beste kennen. Ze publiceerde het boek in 1740 als onderdeel van een verzameling van verhalen, genaamd La jeune amériquaine, et les contes marins. Haar versie van dit verhaal was ongeveer 362 pagina's lang.

Barbot de Villeneuve schreef sprookjes, die gebaseerd waren op oude volksverhalen, om haar vrienden in het salon te amuseren.

Bijna de helft van Barbot de Villeneuves verhaal ging over vechtende feetjes en een lange geschiedenis over het ouderschap van zowel Belle als de prins. Zo is Belle een van de twaalf kinderen en heeft ze een stiefvader die koopman is. Haar echte vader is de koning van de "Blije Eilanden". De koningin van de "Blije Eilanden" is Belles moeder en de zus van de Dromenfee.

Villeneuve uit ook kritiek op de geforceerde huwelijken die vrouwen (en mannen) toen moesten ondergaan. Deze kritiek komt het best tot uiting in Belles mening dat vele vrouwen gedwongen worden om te trouwen met mannen die nog grotere beesten zijn dan haar eigen "Beest".

Barbot de Villeneuve herpubliceerde haar verhaal in 1786 als onderdeel van Le Cabinet des Fées et autres contes merveilleux.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • La Jeune Amériquaine et les contes marins (1740)
  • Le Cabinet des Fées et autres contes merveilleux (1786)