Gaby Dirne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaby Dirne
Privéopname uit 2010.
Privéopname uit 2010.
Algemene informatie
Volledige naam Gabriel Antonius Dirne
Geboren 18 november 1931
Overleden 3 januari 2018
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gabriel Antonius[1] (Gaby) Dirne (Oudenbosch, 18 november 1931Breda, 3 januari 2018) was een Nederlands musicus, multi-instrumentalist, componist, tekstdichter, arrangeur, dirigent, producer, vertaler en manager.

Levensloop[bewerken]

Gaby Dirne woonde vanaf zijn eerste levensjaar in Breda. Op negenjarige leeftijd werd hij lid van het Theresiajongenskoor onder leiding van Rector Fick en Coos van Overbeek. Zeer jong ging hij al studeren aan de Schola Cantorum. Nog voor zijn veertiende jaar behaalde hij de diploma’s 3e, 2e en 1e Cantor, (opleiding voor zang en solfège). Dit bleek een belangrijke ondergrond voor zijn latere carrière als musicus te zijn.

Intussen studeerde hij accordeon. Zijn belangstelling betrof klassieke muziek, jazz, dansmuziek, popmuziek en volksmuziek. Op 21–jarige leeftijd begon hij zijn eigen particuliere muziekschool annex muziekhandel. Hij was inmiddels gediplomeerd muziek- en zangleraar. Zijn leerlingen behaalden eerste prijzen tijdens nationale en internationale concoursen. Hij werd steeds actiever als componist. In 1964 moest van gemeentewege het pand waar zijn school en handel in huisden gesloopt worden. Vanaf dan ging hij zich uitsluitend bezighouden met componeren, arrangeren en producen. Hij begon zijn eigen platenlabel Rigatone.

Ensembles en orkesten[bewerken]

Al op 17-jarige leeftijd had hij zijn eigen band: 'The Sweet, Soft and Swingplayers'. Daarna volgden 'Musette-ensemble Gaby Dirne', 'Gaby Dirne’s Multi-Sound-Orchestra', 'Gaby Dirne’s Jukeboxers', 'The Valentino's' en het 'Quintet Gaby Dirne'. Met dit kwintet kreeg hij de eervolle uitnodiging in de “Muzikale Meesterwerken Serie“ een ep uit te brengen. Van dit ensemble maakte onder andere de vermaarde gitarist Eddy Christiani deel uit.

Zijn grootste successen behaalde Dirne met The Valentino's (1969–1975). Zijn jongste broer Frank maakte ook deel uit van deze groep, net als gitarist Theo Martens. Buiten het feit dat hits werden gescoord waren zij vermaard als begeleidingsorkest voor vrijwel alle grote namen uit de Nederlandse muziekwereld, zoals Sandra en Andres, Ben Cramer, Imca Marina, Anneke Grönloh, Zangeres Zonder Naam, Patricia Paay, Willy Alberti, Johnny Jordaan, Bolland en Bolland en Ria Valk. Bovendien werden vele buitenlandse topartiesten die Nederland aandeden begeleid, bv. de Duitse schlagerzangers Freddy Breck, Tony Marchall en de Belgische zanger Louis Neefs. Hoogtepunt was een optreden met de Amerikaanse “Disco Queen” Donna Summer in het Hiltonhotel te Amsterdam. Er waren tournees door België, Duitsland en Suriname. Vanaf 1976 hield Dirne zich bezig met componeren en fungeren als jurylid tijdens concoursen en talentenjachten. In 1994 vormde hij zijn “Gaby Dirne’s Complesso“. Een sextet waarvan o.a Coby Vermeulen (piano/synthesizer) en Stephan van der Meyden (drums) deel uitmaakten. Hiermee nam hij een cd op met nummers uit het wereldrepertoire als “Misty", “Desafinado” en ”Streetlife”.

Speciale gebeurtenissen[bewerken]

  • In 1957 won hij in Frankrijk de Grand Prix voor Concertaccordeonisten.
  • Optreden voor de koninklijke familie, toen bestaande uit koningin Juliana en prins Bernhard, die zijn 30-jarig jubileum vierde als hoofd van de Nederlandse Strijdkrachten.
  • Medewerking als accordeonist op een lp van Charles Aznavour in de studio van Decca te Brussel.
  • Tournee door Nederland met de TROS-Show
  • De plaatopname in Parijs met David Alexander Winter van de Franstalige versie van zijn nummer “ Bella Donna“ voor het label Barclay.
  • De productie voor Polydor Duitsland met de Mexicaanse filmster Leda Moreno. Zij zong zijn nummers “Es ist immer dieselbe Geschichte” en “In das Traumland der Liebe“.
  • Hij was in de jaren zeventig een periode musical director van theatergroep “Funhouse”

Componist-tekstdichter[bewerken]

In de jaren vijftig schreef hij de muziek voor de kinderoperette “Tijl Uilenspiegel in Breda" en de Bredase musical “Bruiloft in herberg de Vier Winden”. Hij kreeg belangstelling voor het schrijven van songs. Het eerste lied dat hij schreef, “De bedelaar van Parijs”, werd gezongen door de Zangeres Zonder Naam en haar broer Jerry Bey. Voor concertaccordeon schreef hij onder andere “20e Eeuw Rhapsodie“, “Fantasie nr.1“ en “Concertstuk in c-mineur“. Dit werd verplicht werk voor het Nationaal Concours voor Concertaccordeonisten.[bron?] Kamermuziek voor piano en accordeon: “Nocturne”, “The Firm” en "Noches Argentinas“. Voor piano onder andere “Carezza“, “Anima con Animo“ en “Golden Star”.

Dirigent-orkestleider-arrangeur[bewerken]

Multi-instrumentalist[bewerken]

Hij werd multi-instrumentalist door simpelweg alle instrumenten uit zijn muziekhandel te bestuderen. Daardoor is hij op platen en cd’s te horen op piano, orgel, accordeon, melodica, synthesizer, celesta, klavecimbel, vibrafoon, altsax, tenorsax, sopraansax, trompet, gitaar, bas en percussie-instrumenten.

Radio- en tv-optredens[bewerken]

Eigen label[bewerken]

Aangemoedigd door het succes met “De bedelaar van Parijs” begon hij zijn eigen label Rigatone. Hierop verscheen onder andere het nummer “Veronica” gezongen door Harry van Dongen. Dit werd een van de stationcalls van het toenmalige piratenstation Veronica. Rigatone werd overgenomen door Phonogram Records (Philips) waar hij freelanceproducer werd. Drang naar onafhankelijkheid bracht hem ertoe toch weer een label te beginnen: DERNY RECORDS. Aanvankelijk gedistribueerd door Polydor. Hierop verscheen onder andere het NAC-clublied, gezongen door Albert Brosens. Na de Polydorperiode ging hij met zijn Derny Records over naar platenmaatschappij IRAMAC, waarvan de directie bestond uit Willem Duys en Pim Jacobs.

Verdi Music[bewerken]

In 1993 richtte hij zijn eigen platenmaatschappij en studio op: Verdi Music, gevestigd te Amstelveen.[bron?] Op de labels Derny Records en GDM kreeg zijn werk een multicultureel karakter. Naast Nederlandse artiesten als Hans Somers, Perry Zuidam, Jan Boezeroen, Popkoor Da Capo, Eric Devries, Kelly en Ben, Henny Thijssen en de Brabantse zangeressen Sandra en Willemien Oostvogels werd opgenomen met onder andere James Lloyd (Mr. Keep on smiling) uit Jamaica, Donna Lynton (Amerikaanse), Claudio Araya (Chileen), Dennie Damaro (België).[bron?]

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single Uitbrengjaar Artiest Label Notering
Jimmy Walker 1964 Yvonne de Nijs Omega Top 40
De laatste dans 1966 Peter Koelewijn RaRa
Confuson in my mind 1968 Left Side Derny Records Top 40
Don’t be upset 1968 The Sparks Derny Records
Zij draagt ‘n ring 1968 Duo de Koning Derny Records Top 40
Bloemen voor de vrouw waar ik van hou 1968 Duo de Koning Derny Records Top 40
Eenmaal kom je toch weer bij mij 1969 Duo de Koning Derny Records Top 40
Mijn opa kocht ’n ouwe bas 1970 Lion Kwintet Derny Records Top 40
Bella Donna 1971 The Valentino’s Derny Records Top 40
The Sousa 1972 The Valentino’s Derny Records
Nog een kus Magdalena 1979 De Makkers Derny Records
Alles of niets 1995 Dennie Damaro Derny Records Top 40
Immaculata 1995 Dennie Damaro Derny Records Top 40
Only a fool 1996 James Lloyd Derny Records
Bella Donna 1996 James Lloyd Derny Records
Keep on smiling 1996 Dennie Damaro Derny Records Top 40
Kippenvel 1997 Dennie Damaro Derny Records Tipparade
Tears on my pillow 1997 Donna Lynton Derny Records Top 15 radio Noordzee
Miracle of miracles 1997 Donna Lynton Derny Records
Lo mejor de mi 2001 Claudio Araya GDM
C’est si bon 2001 Willemien Oostvogels Derny Records Nederlandstalige Top 30
Krap ‘ns even op mijn rug 2001 Hans Somers Derny Records Nederlandstalige Top 30
Tame the gipsy in my 2001 Rudy Grünholz GDM
Ja, Ik wil 2002 Promise Derny Records
Numero uno eres para mi 2002 Kelly en Ben Derny Records Nederlandstalige Top 30
Lichaamstaal 2003 Perry Zuidam Derny Records Top 100
If you think I’m foolish 2010 Claudio Araya GDM
Your beauty shames the roses 2010 Rudy Grünholz GDM
Return to love 2010 Rudy and Liliën GDM
The refugee 2010 Rudy Ray GDM

Albums[bewerken]

Album Uitbrengjaar Artiest Label
Feest met de Doorzakkers 1964 De Doorzakkers o.l.v. Gaby Dirne Omega
Dans je de hele nacht met mij 1964 Diverse artiesten o.a. De Mounties, Kees de Lange, Yvonne de Nijs Omega
De dochter van de slager 1966 Leo Kuysters Polydor
Feest met de Boemelbaronnen 1968 De Boemelbaronnen o.l.v. Gaby Dirne Derny Records
Liedjes voor bruiloften en partijen 1969 Koor en Orkest o.l.v. Gaby Dirne Derny Records
Duo De Koning 1969 Duo De Koning Derny Records
Van vrouw tot vrouw 1971 Helga Ariola
Van Top tot teen 1997 Willemien Oostvogels Derny Records
Mooier dan mooi 1997 Dennie Damaro Derny Records
Vanaf het begin 2000 Popkoor Da Capo Derny Records
Tastbaar 2001 Henny Thijssen Derny Records
Ik blijf zo ik ben 2001 Willemien Oostvogels Derny Records
Hier sta ik dan 2001 Hans Somers Derny Records
Love story 2002 Willemien Oostvogels Derny Records
Tribute to the king 2003 Claudio Araya GDM
Om van te dromen 2006 Sandra Derny Records
The Multi-Sound 2010 Gaby Dirne GDM
Gaby’s Complesso 2010 6 musici o.l.v. Gaby Dirne GDM

Deze discografie is verre van volledig. Het is een greep uit nummers met een hitnotering of die anderszins succesvol waren. Er zijn meer dan 800 producties van Gaby Dirne in omloop.