Gaffelsilene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gaffelsilene
Gaffelsilene
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Caryophyllaceae (Anjerfamilie)
Geslacht:Silene
Soort
Silene dichotoma
Ehrh. (1792)
Gaffelsilene in Flora Batava van Jan Kops (1889)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gaffelsilene op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gaffelsilene (Silene dichotoma) is een eenjarige, soms tweejarige plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De plant is kruidachtig en 20 cm tot 1 m hoog. De rechtopstaande stengels zijn behaard, bovenaan gaffelvormig vertakt en niet of nauwelijks kleverig. De bladeren zijn langwerpig. De onderste zijn gesteeld, tot 8 cm lang, de bovenste meestal smaller en korter, en zonder steel. Ze zijn tegenoverstaand, de bladparen zijn kruislings aan de stengel geplaatst.

De alleenstaande, tot 1,8 cm grote, tweeslachtige bloemen zijn geelachtig wit, soms bleekroze, met vijf aan de top diep ingesneden kroonbladen. Ze staan aan twee min of meer rechtopgaande takken, en staan horizontaal van de stengel af. De vijf kelkbladen zijn vergroeid tot een nauwelijks opgeblazen kelkbuis met tien nerven. De nerven van de kelkbuis en bloemsteel dragen korte, sterk teruggekromde haren. De kelkslippen zijn met langere afstaande haren bezet. Kelk en bloemsteel dragen geen klierharen. De vrucht is een doosvrucht met 6 tanden. De bloeitijd is juli tot augustus.

De soort is van de enigszins gelijkende Franse silene (Silene gallica) te onderscheiden doordat bij die laatste de bloemen dichter opeenstaan, en de kelk en bloemsteel korte klierharen dragen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Gaffelsilene staat op open, zonnige en warme, matig stikstofrijke tot stikstofrijke, voedselrijke en kalkhoudende leem- of lössbodems en vaak ook op stenige grond. De soort komt van nature voor in een aaneengesloten gebied dat ruwweg wordt begrensd door Italië, Iran, West-Siberië en Nova Zembla.[1]

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De gaffelsilene kreeg van Jakob Friedrich Ehrhart in 1792 de botanische naam Silene dichotoma. "Dichotoma" betekent "gegaffeld", een vertakkingsvorm waarbij de stengel zich bij iedere splitsing in twee gelijkwaardige stengels deelt.

Synonymie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]