Gait L. Berk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gait Berk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Gerhard Lambert Berk
Geboren Kampen, 3 april 1927
Overleden Kampen, 17 april 2006
Nationaliteit Nederlands
Beroep schrijver en cineast
Het aandenken van de 18e Gait Berk Punterrace uit 2015 dat de deelnemers na afloop ontvingen

Gerhard Lambert "Gait" Berk (Kampen, 3 april 1927 – Kampen, 17 april 2006) was een Nederlandse schrijver en cineast. Hij schreef en maakte films over onder andere zijn geboortestad Kampen, natuur en de oude boten, en dan met name de punter.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Gait Berk werd geboren als zoon van Jan Berk en Jeannete Waanders. Jan Berk was directeur van de pannenfabriek Berk Kampen. In Zijn boek "Een Jeugd in de IJsseldelta" vertelt Gait over omzwervingen in het gebied rond Kampen met de punters van zijn vader en dan met name de Zwarte Beer. Ook beschrijft hij de ontmoeting met zijn lerares Klassieke talen, de dichteres Ida Gerhardt, met wie hij de liefde voor de natuur deelde.

Hij studeerde in Amsterdam, biologie en psychologie, maar raakte verzeild in de filmwereld. Hij was assistent van Bert Haanstra bij het maken van de film MP. Als regisseur maakt hij films als Dag, Bloemkamp (over een bejaardentehuis in Bolsward), Morgen, Een huis in Friesland en Het Puntermaken.

Hij trouwde met Koot Peerenboom en vestigde zich in Nederhorst den Berg. Ons Bomenland werd een van zijn bekendste boeken. Dit onderwerp lag tamelijk voor de hand met zijn achternaam en dat van zijn vrouw vond hijzelf. Een ander boek van zijn hand was De Punter waarin hij zijn liefde voor dit type boot resulteert in een uitvoerige beschrijving van de typen, eigenschappen, gebruik en bouw van de punter. Gait Berk is medeoprichter van het blad Spiegel der Zeilvaart.[1]

Hij vestigde zich later in zijn geboortestad Kampen. Over de stad verscheen aan het einde van zijn leven, toen hij al gekweld werd door de ziekte van Parkinson nog het boekje Dierbaar Kampen. De Gait Berk punterrace, die voor 2007 werd georganiseerd onder de naam IJsseldelta punterrace, is na het overlijden van Berk naar hem vernoemd.[2]